Росія втретє модернізувала "Шахед". Що змінилося
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія втретє модернізувала "Шахед". Що змінилося

Шахед
Джерело:  Defense Express

Нова бойова частина дрона-камікадзе Shahed-136 має індекс "БСТ-52" та є продовженням попередньої "МСНИ". Під час модернізації вона отримала додатковий кумулятивний та запалювальний ефекти.

РФ втретє модернізувала "Шахед"

Як пише видання Defence Express, це вже третя версія російської бойової частини після появи у липні 2023 року бойових частин з індексом "БСФ".

Нова бойова частина була знайдена в "чорному" Shahed-136, яку росіяни застосували днями під час ударів проти України. Зокрема фото БпЛА були оприлюднені Національною поліцією.

Маркування бойової частини містить індекс "БСТ-52", а також містить номер 206-2-23, який вказує на те, що її виробили у 2023 році. Точне значення "206-2" аналізується.

Що змінилось

Бойова частина отримала кумулятивну виїмку, яка й відповідає за створення кумулятивного струменю.

Водночас найнебезпечнішим є додатковий термічний ефект при вибуху модернізованого "Шахеда", який забезпечується встановленими у середину бойової частини запалювальними елементами. Ймовірно, мова йде про термічні "шашки".

"Загалом спроба створити настільки різноманітну за ефектами бойову частину у РФ в цілому чимось наслідує оригінальну бойову частину Shahed-136 іранського виробництва. Вона мала велику кількість кумулятивних воронок, що прямо вказувало на нерозуміння її розробників фізичних процесів утворення кумулятивного струменя, а також готові уражаючі елементи", — пише видання.

Зазначається, що бойові частини з індексом "БСФ", яка, скоріш за все, використовується в інших російських ракетах, вже не помічаються.

Ймовірно, що "БСТ-52" в майбутньому також замінить "МСНИ", яка скоріш також є штатною бойовою частиною іншої російської ракети.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?