Росія збільшує вплив на Західних Балканах — Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія збільшує вплив на Західних Балканах — Bloomberg

балкани
Джерело:  Bloomberg

Вплив Росії на Західних Балканах посилюється, оскільки вступ Боснії і Герцеговини до Євросоюзу застопорився.

Росія збільшує вплив на Західних Балканах

Раніше президент Республіки Сербської Мілорад Додік, який має тісні зв'язки з Росією, заявив про готовність проголосити незалежність регіону від Боснії і Герцеговини.

Заява, що пробудила спогади про жорстоку етнічну чистку, яка сталася в регіоні майже три десятиліття тому, була ухвалена лише за місяць після того, як Європейська комісія відмовилася рекомендувати переговори про вступ Боснії і Герцеговини, - пише видання.

Bloomberg пише, що в країні, яка вважається найгарячішою точкою Європи після України, рішення Єврокомісії стало подарунком для таких політичних гравців, як Росія, які прагнуть спровокувати нестабільність.

Додік стримує процес інтеграції Боснії і Герцеговини в ЄС

Дейтонські мирні угоди поклали кінець чотирирічній війні, у якій загинуло понад 100 000 осіб, але вони також заморозили демографічний розкол у країні.

Сербам, які складають більшість православних християн, було надано ділянку землі вздовж західного і східного кордонів, відому як Республіка Сербська, а федерація мусульман і хорватів отримала приблизно рівну кількість території на південному заході.

Ці дві частини слабо об'єднані слабким центральним урядом і змінюваним президентським складом із трьох осіб, члени якого мають бути обрані з кожної групи. Оскільки всі конституційні зміни потребують консенсусу, така структура дає змогу будь-якому з етнічних лідерів тримати процес вступу Боснії до ЄС заручником.

Чиновники Боснії і Герцеговини заявляють, що Додік відмовився проводити реформи, необхідні для просування вперед, якщо його власні вимоги не будуть виконані.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?