Росіяни досі не допускають експертів МАГАТЕ до реакторних залів трьох блоків ЗАЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

Росіяни досі не допускають експертів МАГАТЕ до реакторних залів трьох блоків ЗАЕС

ЗАЕС
Джерело:  МАГАТЕ

Росіяни досі не надали присутнім на Запорізькій АЕС експертам МАГАТЕ доступ до реакторних залів енергоблоків №1, №2 та №6.

МАГАТЕ доповіли про ситуацію на ЗАЕС

Як повідомив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, експертам Міжнародного агентства з атомної енергії на Запорізькій атомній електростанції досі не надали доступ до реакторних залів енергоблоків №1, №2 та №6, що перешкоджає їхній здатності здійснювати моніторинг ситуації стосовно ядерної та фізичної безпеки на станції, а також п'яти конкретних принципів, встановлених Радою Безпеки ООН.

Росіяни заявили, що реакторний зал начебто "опечатаний". Натомість запропонували команді МАГАТЕ отримати доступ до цієї зони приблизно через тиждень.

У МАГАТЕ нагадали, що у грудні 2023 року експертам також відмовили в доступі до реакторних залів енергоблоків №№ 1, 2 і 6, хоча раніше місії мали доступ до реакторного залу будь-якого блока, що перебував у стані "холодного зупину".

Ці обмеження своєчасного доступу експертів на ЗАЕС перешкоджають здатності МАГАТЕ незалежно та ефективно оцінювати стан безпеки та захищеності, в тому числі підтверджувати заявлений стан реакторних установок, басейнів витримки відпрацьованого ядерного палива та пов'язаного з ними обладнання безпеки, — йдеться в заяві МАГАТЕ.

Що відомо про ЗАЕС

3 січня МАГАТЕ заявило про недопуск його експертів для перевірки реакторних залів трьох із шести енергоблоків окупованої росіянами ЗАЕС — блоків 1, 2 і 6.

У заяві агентства підкреслюють, що його експертів уперше не допустили в реакторну залу енергоблока в "холодній зупинці", де розташована активна зона реактора і відпрацьоване паливо. Крім того, минулого тижня, як і раніше, було обмежено доступ до деяких частин машинних залів ЗАЕС, зокрема до приміщень блоків 3, 4 і 6. Крім того, експерти МАГАТЕ все ще очікують раніше обіцяного на 19 грудня 2023 року, але так і не наданого доступу на дахи реакторів.

Зазначається, що п'ять із шести реакторів ЗАЕС залишаються в "холодній зупинці", а четвертий енергоблок перебуває в "гарячій зупинці" для виробництва пари й тепла, зокрема для прилеглого Енергодара.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?