Російська мережа з дезінформації в Європі "Двійник" пов'язана з журналістами "Першого каналу"
Категорія
Світ
Дата публікації

Російська мережа з дезінформації в Європі "Двійник" пов'язана з журналістами "Першого каналу"

1 канал
Джерело:  t-online

Масштабна мережа російської дезінформації в Європі має зв'язок з журналістами «Першого каналу» та «Известий» з Національної медіагрупи (НМГ).

Російська мережа з дезінформації “Двійник” обслуговується журналістами НМГ

Мережа з поширення дезінформації в Європі, яку називають “Двійник”, пов'язана зі співробітниками НМГ.

Про це повідомило 27 березня німецьке видання t-online.

Коментарі закордонних експертів для кампаній ботів у соцмережах беруть журналісти «Першого каналу», «Известий» та «РЕН ТВ», акціонером яких є НМГ.

Видання t-online встановило особи двох журналістів із Росії, які беруть інтерв'ю у західних експертів та політиків. Відео потім потрапляє на мережу сторінок фейку і масово поширюється армією ботів, що працюють на користь Кремля.

Експертів вводять в оману щодо цілей спілкування та майбутніх майданчиків розміщення. Зокрема, з автором серії досліджень про молодь у Німеччині Саймоном Шнетцером адміністратори «Двійника» домовлялися як автори франкомовного сайту RRN.media.

Однак згодом Шнетцер виявив відеозапис своєї розмови на сайті Wanderfalke, у підводці до інтерв'ю стверджувалося, що воно розповідає про серйозність протестів французьких фермерів.

Журналісти t-online вивчили витоки про журналіста, який розмовляв зі Шнетцером та іншими експертами, а також про його колегу, який домовлявся про інтерв'ю.

t-online

Інтерв'юером виявився Вадим Чайка. За інформацією t-online, йому 31 рік. Він закінчив РАНХіГС. Своїми місцями роботи у сервісі LinkedIn він вказав французькі телекомпанії France Télévisions та TF1. Проте, згідно з даними t-online, у 2020 році роботодавцем Чайки був «Перший канал», а в 2022 році — газета «Известия».

Вірогідно, вік Вадима Чайки у статті німецького видання названий невірно — йому не 31 рік, а 26 років. Це підтверджують публікації Radio Canada про голосування на виборах президента Росії у 2018 році, де згадується, що Чайці 18 березня 2018-го було 22 роки, та новина РАНХіГС про поїздку Чайки на Північний полюс у 2017 році (тоді він навчався на третьому курсі університету).

У 2017 році Чайка виїхав до Франції за програмою обміну Neoma Business School. Через рік він приїжджав до Росії разом із знімальною групою каналу TF-1. У 2021 році Чайка був співробітником Першого каналу, випливає з витоків, з якими ознайомилося Агентство.

Другий журналіст — Олександр (у тексті не називається прізвище) — також працює в «Известиях» та на каналі «РЕН ТВ». Йому 28 років, він закінчив МДУ.

НМГ та обидва журналісти проігнорували питання t-online. Чайка не відповів і на повідомлення журналіста "Агентства".

Проєкт “Двійник”: що відомо

Сайти проекту «Двійник» почали з'являтися у березні 2022 року. Вони виглядають як копії відомих видань, таких як Frankfurter Allgemeine Zeitung, Spiegel, t-online, Welt, The Guardian, Le Mond, El Mundo.

Проте пишуть зовсім не так, як ті ЗМІ, які вони копіюють: «двійники» поширюють наративи російської пропаганди.

Так, мережа «Двійник» була головним розповсюджувачем фотографій із зірками Давида, які малювали в Парижі, пише Le Monde. Крім того, за інформацією газети, у правоохоронних органах вважають, що за появою цих зірок стоїть проросійський підприємець Молдови Анатолій Призенко.

Інформацію про появу в Парижі зірок Давида активно розповсюджувала мережа дезінформації «Двійник», у причетності до якої МЗС Франції звинувачувало Росію. Ця мережа створює фейкові сторінки французьких ЗМІ та органів влади, а потім поширює їх у соцмережах.

У той же час, повідомляє Le Monde, російськомовні телеграм-канали (їх видання не називає), які регулярно транслюють контент «Двійника», публікували фотографію антисемітських графіті на будівлі в Парижі, на яку було додано логотип радіо RFI. Журналісти газети не спромоглися перевірити справжність цього кадру.

Після теракту у «Крокус Сіті Холлі» з'явилася фейкова сторінка Spiegel, яка зображувала Україну спонсором тероризму. Публікації «двійників» розповсюджували роботи в соцмережах, у тому числі на платформі X (колишній Twitter).

«Двійник» є продовженням інформаційно-психологічних операцій РФ, які були масштабно апробовані в ході інформаційного супроводу повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?