Російські правозахисники заявляють про побиття українських військовополонених у СІЗО
Категорія
Події
Дата публікації

Російські правозахисники заявляють про побиття українських військовополонених у СІЗО

в'язень
Джерело:  online.ua

За інформацією засновника проєкту Gulagu net, у російському СІЗО-1 на території Ростовської області систематично та масово б'ють українських військовополонених та ув'язнених мусульман. 

Головні тези:

  • У російському СІЗО-1 на території Ростовської області систематично б'ють українських військовополонених та ув'язнених мусульман.
  • За даними правозахисників, понад 100 осіб потерпіло від свавілля, тортур та жорстоких дій, що відбуваються в СІЗО-1, більшість з яких є українськими військовополоненими та російськими мусульманами.
  • Унаслідок жахливого поводження з в'язнями в СІЗО-1 вже зафіксовано двоє загиблих, а також постраждали кілька осіб, отримавши важкі травми.
  • Заборона використання холодильників, ТБ та вентиляторів під час спеки до +35°C призводить до мук та стресу серед ув'язнених, що може призвести до громадянської війни
  • Правозахисники попереджають про можливі наслідки такого жорстокого та нелюдського поводження з ув'язненими, що може загрожувати стабільності в Росії.

Що відомо про знущання та тортури над українськими військовополоненими в СІЗО в Ростовській області

Зазначається, що 16 червня мала місце надзвичайна подія, коли були захоплені 2 наглядачі та здійснено вбивство 6 ув’язнених російськими спецназівцями.

У СІЗО-1 почалися масові обшуки і за вказівкою генералів ФСВП і ФСБ "колективне покарання" тих, кого утримують у слідчому ізоляторі, - підкреслюється у повідомленні.

Правозахисники наголошують, що внаслідок свавілля, тортур і жорстокосі постраждало вже понад 100 осіб, з яких переважна більшість українські військовополонені та ув’язнені російські мусульмани.

Понад 2 доби ті, хто проїжджав повз СІЗО-1, чули крики про допомогу і стогони від болю, а на гарячу лінію Gulagu net надійшла рекордна кількість звернень від працівників різних офіційних організацій, які розповіли, що їх примушують брати участь у каральній спецоперації, яка виходить за межі їхніх повноважень та рамки закону, - підкреслюють правозахисники.

Що відомо про жахи поводження з ув’язненими в СІЗО-1

За їхньою інформацією, 17 червня до СІЗО запустили спецназ і СОБР, які відповідно до команди генералів, вривались у камери до ув'язнених і насильно голили чоловіків з бородами, принижуючи їх, завдаючі ударів ногами, а також застосовуючи електрошокери.

У постраждалих великі гематоми, у деяких вибиті зуби, зламані ребра, є закриті черепно-мозкові травми, за останні 3 доби ще щонайменше двоє людей загинули в СІЗО-1 - нібито суїцид і нібито помилка медперсоналу при тому, що щонайменше двом насильно вводили галоперидол і застосовували методи каральної психіатрії, - зазначають правозахисники.

Також повідомляють, що під час обшукових заходів із більшої частини камер СІЗО забрали холодильники, ТБ і вентилятори, при тому що на вулиці стоїть спека до +35С, а на сонячному боці СІЗО в камерах температура піднімається до понад +40С за несправної вентиляції.

Усе це призводить до мук у переповнених камерах в умовах стресу і каральних акцій спецназу.

У Gulagu net заявили, що подібне може призвести до початку громадянської війни в Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?