Російські хакери заявили про причетність до кібератаки на Київстар — СБУ
Категорія
Україна
Дата публікації

Російські хакери заявили про причетність до кібератаки на Київстар — СБУ

СБУ
Хакер

Російське хакерське угруповання “Солнцепек” взяло на себе відповідальність за атаку на Київстар. СБУ стверджує, що воно є підрозділом Головного управління Генштабу Збройних сил РФ.

Хто причетний до кібератаки на Київстар

Про свою причетність до кібератаки, що призвела до руйнування мережевої інфраструктури українського оператора зв'язку "Київстар" заявила група російських хакерів.

Відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань (за повідомленнями російських ЗМІ – "Солнцепек" -ред.). Воно є хакерським підрозділом головного управління генштабу Збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності, – пише СБУ,

У своєму Telegram російські хакери зазначають, що нібито знищилм 10 тисяч компʼютерів, понад 4 тисячі серверів, усі системи хмарного зберігання даних і резервного копіювання. Атаку вони пояснили тим, що оператор підтримує звʼязком ЗСУ, держоргани України й силові структури.

Як повідомляє СБУ, спеціалісти "Київстару" та інші державні органи продовжують допомагати мобільному оператору з відновленням мережі після вчорашньої хакерської атаки.

Згідно з попередніми даними, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств та розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету.

Зазначається, що відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу.

Що відомо про російську групу хакерів “Солнцепек”

Це угруповання фактично працює з цього року і не вперше атакує Україну. Воно брало на себе відповідальність за атаки на локальну мережу Міністерства розвитку громад та територій, сайт «24 каналу», провайдерів, таких як Gigabit-net та Znet, сайти «Гордон» і «Суспільне». 

Його атаки значної шкоди раніше не завдавали. Проте угруповання може асоціюватися з елітним підрозділом хакерів ГРУ Sandworm. Саме воно поширювало вірус NotPetya, який знищував дані на комп'ютерах комерційних та урядових структур у всьому світі, завдавши лише однією диверсією збитків на $10 млрд. 

У 2020 році Міністерство юстиції США звинуватило шістьох російських хакерів із Sandworm у кібератаках в Україні, США, Франції та Південній Кореї. Усі вони офіцери ГРУ — це Юрій Андрієнко, Сергій Детистов, Павло Фролов, Анатолій Ковальов, Артем Очиченко та Петро Пліскін.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?