Росію вперше в історії не обрали до Міжнародного суду ООН — Зеленський
Категорія
Політика
Дата публікації

Росію вперше в історії не обрали до Міжнародного суду ООН — Зеленський

Володимир Зеленський
Міжнародний суд ООН

Президент Володимир Зеленський повідомив, що ООН вперше в історії відмовила Росії у членстві в Міжнародному суді. 

Росії вперше відмовили у членстві у Міжнародному суді ООН

Президент зазначив, що ООН, нарешті, почала очищатись від згубного впливу РФ.

Вперше в історії ООН її держави-члени відмовили Росії у праві здійснювати правосуддя від їхнього імені в Міжнародному суді ООН. Світ бачить, хто руйнує міжнародне право замість того, щоб його захищати, - наголосив Зеленський.

Зеленський привітав представників Австралії, Мексики, Румунії, Південної Африки та США з перемогою в голосуванні за Міжнародний суд ООН як в РБ ООН, так і в ГА ООН.

Сьогодні ООН обирав представників до складу Міжнародного суду ООН.

Представник Росії Кирилл Геворгян програв представникові Румунії - колишньому міністру закордонних справ Богдану Ауреску. Вони номінувались до складу суду від регіону Східної Європи.

Що відомо про вибори до Міжнародного суду ООН

За інформацією українського юриста судді Європейського суду з прав людини Миколи Гнатовського, за Ауреску, який переміг, проголосували 117 членів Генасамблеї.

За кандидата від Росії дали лише 77 голосів.

За інших номінантів, що перемогли – від Мексики, США, Австралії та Південно-Африканської Республіки – дали 143, 135, 117 і 113 голосів відповідно.

Богдан Ауреску очолював Міністерство закордонних справ Румунії майже 5 років – з листопада 2019 до червня 2023 року, а перед тим протягом одного року у 2014-2015 роках.

Міжнародний суд ООН складається з 15 суддів, причому що три роки обираються п'ять нових суддів. Кожен суддя представляє певну регіональну групу країн і має заручитись підтримкою членів Радбезу й Генасамблеї ООН.

Як відомо, Міжнародний суд ООН розглядає декілька скарг України проти Росії, пов'язаних з агресією – зокрема, про те, що Росія використала вигаданий "геноцид на Донбасі" для виправдання повномасштабного вторгнення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?