РосЗМІ оприлюднили докази використання армією РФ хімічної зброї в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

РосЗМІ оприлюднили докази використання армією РФ хімічної зброї в Україні

Хімічна зброя
Джерело:  online.ua

Російські пропагандистські ресурси оприлюднили докази використання злочинною армією РФ хімічної зброї у війні проти України. 

Як РосЗМІ злили докази використання окупантами хімічної зброї в Україні

Зазначається, що журналіст підконтрольного Кремлю пропогандистського видання RT Андрій Філатов злив відео, як російські окупанти намагались вибити українського військового з оборонних позицій в районі Авдіївки на Донеччині.

Зокрема, офіційний Telegram-канал пропагандистського RT оприлюднив зізнання Філатова щодо використання російськими окупантами газових гранат.

Тут видно протигаз, який висів у кулеметника. Цинки з під патронів. Тут ось газова граната, яку скинули ми, — заявляє російський пропагандист.

Філатов показав, ймовірно, російську газову гранату РГ-ВО.

За словами українських військових, російські гранати РГ-ВО містять отруйний газ хлорацетофенон, який перебуває у списку Конвенції про хімічну зброю.

Симптоми отруєння хлорацетофеноном це рясна блювота і сльозовиділення, а також подразнення шкіри.

За словами Філатова, українська позиція була взята російськими військами 1 грудня 2023 року.

У пості RT зазначається, що "раніше публікувати ці кадри було не можна з міркувань безпеки".

При цьому вперше про використання гранат РГ-ВО російською армією Україна повідомила того самого місяця.

Що відомо про використання армією хімічної зброї у війні проти України

Російська армія епізодично використовує нелетальну хімічну зброю на фронті в Україні, полегшуючи собі прогризання української оборони.

Якщо світ не дасть рішучої жорсткої відповіді на це, Росія перейде до більш масштабного і смертоносного застосування хімічної зброї.

Наразі росіяни використовують хлоропікрин — хімічний агент, який деякі країни використовують для боротьби з масовими вуличними заворушеннями. Хоча ця речовина є несмертельною, у Конвенції про заборону хімічної зброї прямо прописано, що використання на полі бою хімічних речовин, призначених для боротьби із вуличними заворушеннями є неприпустимим. І Росія цю конвенцію підписала.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?