Розблокування кордону з Польщею. Україна виконала свою частину домовленостей — Мінвідновлення
Категорія
Світ
Дата публікації

Розблокування кордону з Польщею. Україна виконала свою частину домовленостей — Мінвідновлення

Кордон

Всіх умов, зазначенихі у спільному з Польщею плані по питанню розблокування кордону, Україна дотрималася. А неможливість скасування угоди про лібералізацію перевезень підтвердив і Європейський Союз, і польський уряд.

Україна виконала свою частину плану по розблокуванню польсько-українського кордону

Україна виконала свою частину домовленостей, зафіксованих у плані дій для розблокування кордону з Польщею.

Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач в ефірі телемарафону "Єдині новини".

План, який ми узгодили, з боку України виконаний, і до нас на сьогодні питань немає. Питання в тому, що ще протестувальники вимагають від польського уряду, – зазначив Деркач.

Він наголосив, що неможливість скасування угоди про лібералізацію перевезень підтвердив і Європейський Союз, і польський уряд.

Деркач також повідомив, що кількість двосторонніх перевезень, здійснених польськими перевізниками, знизилася лише на 5% порівняно з періодом до повномасштабного вторгення.

Тому їхні заклики, що українські перевізники повністю "вбили" польський ринок перевезень, не відповідають дійсності, – наголосив посадовець.

Водночас, за його словами, Україна лише у листопаді 2023 року недоотримала майже 10 млрд євро митних зборів через блокування кордону. Збитків зазнає і Польща.

План по розблокуванню кордону: що відомо

У грудні 2023 року Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з новим керівництвом Міністерства інфраструктури Польщі узгодили план дій для розблокування спільного кордону.

Польські перевізники 6 листопада розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне - Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин".

Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

23 листопада до акції приєднались польські аграрії у пункті пропуску "Шегині-Медика", висуваючи свої вимоги. Уряд Польщі домовився з фермерами про призупинення протесту в цьому місці на невизначений період.

Увечері 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до ПП «Медика - Шегині».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?