РПЦ МП різко змінила риторику щодо війни Росії проти України
Категорія
Світ
Дата публікації

РПЦ МП різко змінила риторику щодо війни Росії проти України

Путін та Кирило
Джерело:  ISW

Американські аналітики звернули увагу не те, що окремі структури РФ, які підпорядковуються Кремлю, почали називати російсько-українську війну “війною”, а не “СВО”, як це було раніше. Зокрема й Російська православна церква московського патріархату.

РПЦ МП пропонує Путіну ультранаціоналістичну ідеологію

Американський Інститут вивчення війни дійшов висновку, що Російська православна церква московського патріархату вирішила об'єднати кілька кремлівських ідеологічних наративів.

У такий спосіб вона має намір створити ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни проти України.

РПЦ МП посилила кремлівську риторику щодо війни Росії в Україні та назвала її екзистенціальною та цивілізаційною "священною війною", що є значним відхиленням для російської влади, яка досі старанно уникала офіційного формулювання вторгнення Росії в Україну як будь-яку "війну".

Цілком можливо, що патріарх Кирило та його посіпаки будуть об’єднувати попередні паралельні кремлівські наративні зусилля у відносно цілісну ідеологію, яка буде спрямована проти українського народу.

РПЦ МП також почала наполягати на тому, що "відновлення єдності російського народу" через війну в Україні є ключовою умовою виживання та успішного розвитку Росії протягом XXI століття.

Чи підтримає Кремль новий план РПЦ

На переконання американських аналітиків, заклик РПЦ МП до відновлення є повномасштабним знищенням української нації та затягування її в Росію.

Окрім того, російська церква буде намагатися конвертнути етнічних білорусів у російську націю через свою концепцію "доктрини триєдиності", а також масово репатріювати інших "співвітчизників" за кордоном.

Кремль може вирішити не повністю приєднуватися публічно до ультранаціоналістичної ідеології, яку РПЦ МП запропонувала, але, швидше за все, запозичить і використає її для підтримки військових дій в Україні та будь-яких майбутніх актів агресії проти сусідів Росії і Заходу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?