Санкції США зупинили перспективний газовий проект Росії
Категорія
Економіка
Дата публікації

Санкції США зупинили перспективний газовий проект Росії

Арктик СПГ-2
Джерело:  Bloomberg

Санкції США змусили російську компанію ПАТ "Новатек" відкласти поставки газу з перспективного проекту "Арктик СПГ-2"

Що відомо про зупинку перспективного газового проєкту Росії через санкції США

Російське ПАТ "Новатек", яке очолює проєкт "Арктик СПГ-2", надіслало повідомлення про форс-мажорні обставини деяким покупцям об'єкта, - йдеться у матеріалі видання.

Автори матеріалу зазначають, що введені у листопаді цього року санкції США роблять неможливими поставки газу з "Арктик СПГ-2".

У матеріалі видання пояснюється, що форс-мажорні обставини, про які заявили представники ПАТ "Новатек", є юридичною статтею, що дозволяє компаніям оголошувати про призупинку поставок через неконтрольовані негативні фактори.

Зазначається, що мова йде про значні ризики під час здійснення поставок, зокрема, останніми днями судна змінили маршрут з Червоного моря через напади на них там.

Аналітики у матеріалі видання підкреслюють, що хоча перспективи "Арктик СПГ-2" вже були затьмарені через заходи США, цей крок є серйозними проблемами для проєкту і може обмежити додаткові поставки СПГ на світовий ринок цієї зими.

"Новатек" планував почати виробництво на першій із трьох ліній до кінця року з метою отримати перші вантажі із заводу на початку 2024 року.

Яке значення цей газовий проект має для Росії

Аналітики пояснюють, що "Арктик СПГ-2 є ключовим російським проектом у рамках планів збільшити виробництво СПГ більш ніж утричі до кінця десятиліття.

Якщо проєкт буде істотно відкладено або наступного року не буде відвантажено вантажі, це серйозно обмежить зростання світових поставок СПГ - приблизно до 2,5% проти 3,5%, які ми прогнозували, - пояснює аналітик Bloomberg Intelligence Телон Кастер.

За словами аналітика Energy Aspects Ltd Джейка Хорслена, поставки газу залежатимуть від здатності ПАТ "Новатек" постачати відповідні обсяги газу у зазначені контрактами терміни чи відповідно до спотових угод.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?