Шарль Мішель обіцяє недопущення Орбана до керівництва Єврорадою
Категорія
Політика
Дата публікації

Шарль Мішель обіцяє недопущення Орбана до керівництва Єврорадою

Шарль Мішель
Джерело:  Reuters

Президент Євроради Шарль Мішель, який збирається у відставку у цьому році, обіцяє недопустити прем'єр-міністра Віктора Орбана до головування у керівному органі ЄС.

Що відомо про відставку Мішеля і загрозу ймовірного керівництва Орбана у Єврораді

Я хочу чітко пояснити, що в будь-якому випадку в червні має бути ухвалено рішення щодо мого наступника, а рішення щодо парламенту буде в липні, тому Раді легко ухвалити рішення, призначити мого наступника на посаді, - пояснює Мішель.

За його словами, Єврорада має достатньо засобів, щоб не допустити зайняття цієї посади Віктором Орбаном.

Як Орбан може очолити Єврораду

6 січня чинний президент Євроради Шарль Мішель заявив про намір балотуватись до Європарламенту.

У разі, якщо Мішелю вдасться отримати депутатський мандат, йому доведеться достроково залишити посаду президента Євроради.

У цей час Угорщина головуватиме в ЄС за принципом ротації.

Відповідно до правил, керівник держави, що головує в ЄС, виконує також обов’язки президента Євроради, якщо той не може це робити.

Тобто у даному випадку цю структуру може очолити Віктор Орбан.

Європейська Рада – це найвищий політичний орган управління Європейським союзом, до складу якого входять керівники (президенти або прем’єр-міністри) усіх країн-членів ЄС. Саме Єврорада ухвалює стратегічні рішення про те, якою буде політика Євросоюзу загалом, та в якому напрямку рухатиметься блок.

Окрім лідерів країн-членів ЄС до складу Євроради також входить "нейтральна" людина – президент Євроради, який не представляє жодну з країн безпосередньо.

Він виступає модератором на засіданнях Євроради, а також відповідає за всі організаційні питання, пов’язані з роботою Євроради.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?