Ще сім країн Європи закрили небо для літаків з Білорусі
Категорія
Світ
Дата публікації

Ще сім країн Європи закрили небо для літаків з Білорусі

Ще сім країн Європи закрили небо для літаків з Білорусі
Джерело:  online.ua

21 червня ще сім країн Європи приєдналися до рішення ЄС, яким було закрито авіапростір для літаків з Білорусі після скандальної посадки літака Ryanair в Мінську і затримання опозиційного блогера Романа Протасевича.

Джерело: сайт Європейської Ради

У декларації Високого представника ЄС, опублікованій після засідання глав МЗС Ради ЄС, говориться, що небо для літаків з Білорусі закрили:

  • Північна Македонія,

  • Чорногорія,

  • Сербія,

  • Албанія,

  • Ісландія,

  • Ліхтенштейн,

  • Норвегія.

"Радою було прийнято рішення посилити діючі обмежувальні заходи, з огляду на ситуацію в Білорусі, ввівши заборону на переліт в повітряному просторі ЄС і доступ до аеропортів ЄС білоруських перевізників всіх типів", - йдеться в заяві.

Представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Пітер Стано привітав це рішення.

"Європейський союз приймає до відома це зобов'язання і вітає його", - підкреслив він.

Нові санкції проти режиму Лукашенка

21 червня глави МЗС ЄС також остаточно затвердили нові санкції проти режиму білоруського диктатора Олександра Лукашенка. Санкційний удар спрямований на економіку Білорусі.

У список санкцій ЄС потрапили 78 білоруських офіційних осіб і 8 підприємств. Санкції передбачають, в тому числі, заморожування активів і візові заборони щодо кілька білоруських бізнесменів, а також члени сім'ї Лукашенко. Крім того, під санкції потрапили ректора, прокурори, судді, співробітники правоохоронних органів, причетні до електоральних махінацій і порушення прав людей.

"Зазвичай ми обмежуємося індивідуальними обмежувальними заходами. Це пояснюється тим, що економічні санкції зачіпають населення, а ми намагаємося не завдавати шкоди людям, які ні в чому не винні. Але настає момент, коли необхідно приймати більш жорсткі заходи, які, на жаль, торкнуться і населення, оскільки білоруська влада не змінює свою поведінку, в країні більше 500 політичних в'язнів. Ми були свідками страшних вистав: викрадення журналістів, нібито визнання перед телевізійними камерами. Тому ми повинні використовувати всі доступні заходи ", - прокоментував нові санкції проти Білорусі Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Коротко про захоплення літака і затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко, причому лайнер розгорнули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів за допомогою військового винищувача.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Світові лідери шоковані захопленням пасажирського літака Ryanair режимом Лукашенка — і вже вводять жорсткі санкції проти диктатора. Зокрема, прийнято рішення про заборону польотів над територією країн ЄС для білоруських літаків.

  • Україна також заблокувала авіасполучення з Білоруссю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?