Що зміниться в житті українців з 1 квітня 2021 року: головні нововведення
Категорія
Україна
Дата публікації

Що зміниться в житті українців з 1 квітня 2021 року: головні нововведення

Що зміниться в житті українців з 1 квітня 2021 року: головні нововведення
Джерело:  online.ua

З 1 квітня 2021 року в Україні почнуть діяти кілька нововведень - пенсію будуть призначати за новими правилами, вступлять силу нові тарифи на комунальні послуги (газ та електроенергію), зміниться перелік безкоштовних медичних послуг, зросте тариф на пологи, стартує електронна прописка і почнеться весняний призов.

Як нововведення позначаться на житті українців - читайте в нашому матеріалі.
Джерело: ONLINE.UA

Нові тарифи на газ і електроенергію

З 1 квітня в Україні припиняє дію встановлений Кабміном єдиний тариф на газ для населення - 6,99 грн. Постачальники тепер зможуть піднімати ціни.

Деякі постачальники газу не піднімали тарифи, але є і такі які підняли ціни до 8,85 грн за кубометр газу. Найдорожчий газ в квітні 2021 року у ТОВ "Азовгаз".

Тарифи на газ у квітні 2021 (інфографика ГазПравда)

Важливо відзначити, що з 1 травня українська влада хоче ввести річні тарифи для населення, щоб вони були фіксованими протягом 12 місяців, незалежно від сезону. Відповідне рішення вже попередньо схвалила Нацкомісія з тарифами (НКРЕКУ).

У постанові регулятора пропонується ввести річний тариф для постачальників з 1 травня 2021 по 30 квітня 2022 року, а нові річні ціни всі постачальники повинні оприлюднити до 25 квітня. При цьому в МВФ вимагають, щоб в Україні підвищили ціни на газ для населення.

У Фонді вважають неефективним способом субсидування домогосподарств і повернення до контролю над цінами на природний газ, оскільки це може привести до "зловживання ресурсами через корупцію і стримування впровадження енергоефективності".

З 1 квітня тарифи на електроенергію в Україні залишаться колишніми. Кабмін вирішив не піднімати ціни для населення, тому платити за електрику українці будуть за тарифом на діючому рівні 1,68 грн/кВт-год без пільг за перші 100 кВт-год, які раніше продавали по 90 копійок.

Зміна пенсійного віку

З 1 квітня 2021 року пенсійний вік для жінок  в Україні підвищується до 60 років. Це останнє заплановане підвищення пенсійного віку в рамках діючої пенсійної реформи.

Тепер українці, незалежно від статі, будуть виходити на пенсію тільки після досягнення 60-річного віку, але не всі. У цьому році на призначення пенсії в 60 років можуть розраховувати тільки ті громадяни, у яких є мінімум 28 років робочого стажу.

При цьому мінімальний трудовий стаж для призначення пенсії буде збільшуватися до 2035 року. У 2022 році на пенсію в 60 років зможуть вийти тільки українці, які мають 29 років стажу.

З 1 січня по 31 грудня 2021 роки для призначення пенсії трудовий стаж повинен бути не менше 28 років. З кожним наступним роком він буде збільшуватися:

  • з 1 січня 2022 по 31 грудня 2022 - не менше 29 років;

  • з 1 січня 2023 по 31 грудня 2023 - не менше 30 років;

  • з 1 січня 2024 по 31 грудня 2024 - не менше 31 року;

  • з 1 січня 2025 по 31 грудня 2025 - не менше 32 років;

  • з 1 січня 2026 по 31 грудня 2026 - не менше 33 років;

  • з 1 січня 2027 по 31 грудня 2027 - не менше 34 років;

  • з 1 січня 2028 - не менше 35 років.

Електронна прописка

З квітня 2021 роки українці зможуть змінювати місце прописки онлайн через портал або застосунок "Дiя". Якщо заяву буде заповнювати власник житла - підтвердження про зміну прописки буде здійснюватися автоматично.

Спочатку прописка онлайн буде доступна тільки в великих містах і для володарів ID-паспортів.

Весняний призов

У квітні починається весняний призов на строкову військову службу. В армію планують закликати більше 14 тисячі осіб.

Строковиків не притягатимуть до виконання бойових завдань в зоні ООС на Донбасі. Термін служби - 18 місяців для тих, хто не має повної вищої освіти, 12 місяців - для осіб з вищою освітою.

При цьому в армію можуть закликати і резервістів. Це може статися в будь-який час без оголошення мобілізації.

Безкоштовні медичні послуги для вагітних

З 1 квітня вагітним розширять пакет безкоштовних медичних послуг в амбулаторних умовах.

У пакет входять наступні послуги:

  • спостереження вагітності (постановка на облік, розробка індивідуального плану ведення вагітності відповідно групі ризику і його виконання);

  • необхідні лабораторні аналізи та обстеження;

  • профілактика, спрямована на запобігання ускладнень вагітності, післяпологового періоду, екстрагенітальних захворювань;

  • направлення вагітної в перинатальний консиліум за участю лікаря-генетика, профільних дитячих спеціалістів при виявленні у плода ознак вродженої, спадкової патології;

  • направлення вагітних в стаціонар (при необхідності);

  • заняття в "Школі відповідального батьківства" з залученням до навчання членів сім'ї.

Також вагітні отримають право вибирати медичний заклад, де будуть стояти на обліку, незалежно від місця реєстрації або фактичного проживання.

Крім того, в Україні з 1 квітня зросте тариф на пологи до більш ніж 10 тисяч гривень. Також зміниться сума на медичну допомогу новонародженим.

Зокрема, на догляд за недоношеними немовлятам вагою до півтора кілограмів сума збільшиться до 130 тисяч. За новонародженим з вагою понад півтора кілограмів - до 25 тисяч гривень.

Вартість пологів в Україні:

  • пологи - 10 382 грн.;

  • для недоношених малюків (до 1,5 кг) - 113 725 грн.;

  • для недоношених малюків (понад 1,5 кг) - 25 115 грн.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?