Що означають погрози Путіна Фінляндії та до чого готуватися НАТО — аналіз експертів
Категорія
Світ
Дата публікації

Що означають погрози Путіна Фінляндії та до чого готуватися НАТО — аналіз експертів

Путін
Джерело:  ISW

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували інтерв'ю російського диктатора Володимира Путіна російському державному каналу "Россия 1" 17 грудня, у якому він погрожував Фінляндії і водночас запевняв, що РФ не збирається воювати з НАТО.

Що означають нові заяви Путіна про НАТО

Аналітики зазначають, що запевнення Путіна щодо мирних намірів щодо НАТО звучать марно в контексті загроз, які він і кремлівські поплічники останнім часом висувають на адресу країн-членів НАТО, зокрема Польщі, країн Балтії, США.

Проголошення Путіна про те, що Росія не зацікавлена ​​у вторгненні в НАТО, також дуже схоже на наполегливі заяви Кремля наприкінці 2021 і на початку 2022 року — у тому числі й напередодні вторгнення — про те, що Росія не мала наміру вторгатися в Україну, - зазначають аналітики.

У ISW припускають, що це інтерв’ю було навмисною спробою посилити спроби Кремля спотворити російську військову загрозу як уявну та штучну вигадку НАТО.

Насправді ж, десятилітня мета Путіна полягає в тому, щоб створити умови, за яких НАТО підірве свою власну глобальну владу і не зможе протистояти майбутнім цілям Росії, які можуть включати територіальні завоювання чи встановлення російського суверенітету над певними державами.

Погрози Путіна Фінляндії

Нагадаємо, що в інтерв'ю Путін заперечив попередження президента США Джо Байдена від 6 грудня про те, що Росія нападе на країну НАТО в майбутньому, якщо виграє війну в Україні.

Путін стверджував, що Росія не має жодних геополітичних, економічних, військових чи територіальних причин воювати з НАТО, і що Росія зацікавлена ​​в розвитку відносин з державами-членами НАТО.

Після цього нібито запевнення Путін звинуватив країни-члени НАТО в тому, що вони штучно створили конфлікт між Росією та Фінляндією і «затягнули» Фінляндію в альянс НАТО.

Путін заявив, що з Фінляндією «будуть проблеми» і що вступ Фінляндії до НАТО спонукав російських чиновників почати формування Ленінградського військового округу (ЛВО) і зосередити військові частини на північному заході Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?