Що спричинило різке поширення деменції у сучасному світі — нові дані вчених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Що спричинило різке поширення деменції у сучасному світі — нові дані вчених

Деменція
Джерело:  earth.com

Учені вважають, що деменція така ж стара, як і саме людство, однак у сучасному світі ця хвороба стала ледь не епідемією. Тепер учені назвали причину цього.

Деменція в історії людства

Дослідження під керівництвом Університету Південної Каліфорнії (USC) заглиблюється в класичні грецькі та римські медичні тексти.

Ці тексти детально описують захворювання, поширені у людей похилого віку, такі як глухота та запаморочення, але, на диво, не згадують про значну втрату пам’яті. Однак, у Стародавньому Римі розповідь дещо змінюється.

Римський автор Гален спостерігав труднощі з навчанням у деяких 80-річних людей, а Пліній Старший розповідав про сенатора, який забув своє ім’я. Цицерон також відзначав «стару дурість», хоча він не пов'язував її з усіма літніми людьми.

Це показує, що серйозна втрата пам’яті була великою рідкістю близько 2000-2500 років тому.

Це відкриття підтверджує теорію про те, що хвороба Альцгеймера та пов’язана з нею деменція в основному є результатом сучасного способу життя та середовища.

Значний внесок роблять такі фактори, як малорухливий спосіб життя та забруднення повітря.

Зниження когнітивних функцій та навколишнє середовище

Учені допускають, що густонаселеність римських міст і підвищене забруднення могли спричинити ескалацію випадків зниження когнітивних функцій.

Учені також дослідили випадки деменції в сучасних індіанців Цімане з болівійської Амазонії.

Доіндустріальний, фізично активний спосіб життя Цімане відображає спосіб життя стародавніх цивілізацій, і, що важливо, вони демонструють надзвичайно низькі показники деменції.

Учені виявили, що лише близько 1% людей похилого віку Цімане страждає від деменції, що різко контрастує з 11% захворюваності серед літнього населення Сполучених Штатів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?