ШІ спростував унікальність відбитків пальців — дослідження
Категорія
Технології
Дата публікації

ШІ спростував унікальність відбитків пальців — дослідження

Відбиток
Джерело:  CNN

Вчені за допомогою ШІ встановили, що всі відбитки пальців людини не є унікальними. Вони переконані, що це відкриття може покращити розслідування кримінальних справ.

Що виявили вчені за допомогою ШІ

У ході дослідження, яке очолив професор Колумбійського університету Гейбу Го, команда застосувала глибоку контрастну мережу. Цю модель штучного інтелекту зазвичай використовують для розпізнавання облич. 

Дослідники перевірили своє припущення за допомогою урядової бази даних США, яка містить 60 тисяч відбитків пальців. Деякі з них належали одній людині (але з різних пальців), а інші — різним людям.

Система на основі штучного інтелекту виявила, що відбитки різних пальців однієї людини дуже схожі між собою. Тому вона змогла визначити, які з відбитків належали одній людині, а які — ні. При цьому точність визначення сягала 77%. Це спростовує думку, відповідно до якої кожен відбиток пальця є "унікальним".

Протягом сотень років судово-медичного аналізу люди використовували різні розгалуження та кінцеві точки на ребрах відбитків пальців як традиційні маркери для їхньої ідентифікації. 

Вони чудово підходять для зіставлення відбитків, але ненадійні для пошуку кореляції між пальцями однієї людини, — каже професор Го. 

Чи зможе дослідження покращити кримінальні розслідування

Автори дослідження стверджують, що для того, аби цю систему можна було використовувати в реальній криміналістиці, потрібна більш ретельна її перевірка шляхом аналізу ширшої бази даних відбитків пальців.

Однак Го впевнений: це відкриття може покращити кримінальні розслідування.

Воно може допомогти створити нові підказки для незавершених справ, де відбитки пальців, залишені на місці злочину, належать іншим людям. Це не тільки допоможе спіймати більше злочинців, а також дозволить невинним людям уникнути непотрібних розслідувань. Я вважаю, це стане перемогою для суспільства, — зазначає професор.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?