Скільки посівних площ втратила Україна через війну — дані експерта
Категорія
Економіка
Дата публікації

Скільки посівних площ втратила Україна через війну — дані експерта

поле
Джерело:  Укрінформ

Понад 5 млн га орних земель в Україні наразі не використовується через повномасштабне вторгнення Росії. Що також важливо розуміти, шкода, завдана українським ґрунтам, сягає понад 900 млрд гривень.

Україна втратила 19,3% посівних площ через війну

Такими даними під час круглого столу на тему: «Екологічна безпека України: національний та міжнародний вимір» поділився консультант із земельних питань Академії аграрних наук України Анатолій Разгон.

За його словами, вторгнення РФ стало причиною того, що Україна втратила 19,3% посівних площ.

Ба більше, понад 5 млн га орних земель сьогодні не використовується.

Це ті території, які сьогодні понівечені війною. За оцінками Міндовкілля, через війну ґрунтам нанесено збитків на понад 900 млрд грн, — пояснив експерт.

Анатолій Разгон також звернув увагу на те, що станом на 2023 рік площа деградованих сільськогосподарських угідь може оцінюватися у 10-15 млн га.

Не можна також забувати про кліматичні зміни, через які під загрозою деградації перебуває більш ніж половина таких земель.

Україна може на роки втратити понад 30% посівних площ

Експерт попереджає: якщо не вжити екстрених заходів, українські землі опиняться у зоні ризику і з часом будуть виведені з обробітку.

Цілком очевидно, що після завершення війни, без вжиття надзвичайних заходів на державному рівні та підтримки міжнародної спільноти, Україна може на роки втратити третину посівних площ — 10-12 млн.га. Це 30-35 млн тонн зерна, які можуть забезпечити продовольством значну частинку жителів планети, — наголошує Анатолій Разгон.

Що також важливо розуміти, станом на вересень 2023 року прямі та опосередковані збитки українських аграріїв через війну перевищили 40 мільярдів доларів США.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?