Словацькі фермери готові приєднатися до протестів колег у ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Словацькі фермери готові приєднатися до протестів колег у ЄС

Словаччина
Джерело:  Euractiv

Словацькі фермери готові приєднатися до своїх європейських колег у їхніх акціях протесту, які останніми тижнями сколихнули багато країн.

Чому словацькі фермери приєднаються до протестів

Як заявили в Словацькій сільськогосподарській і продовольчій палаті, Брюссель і його "зелена" політика лежать в основі важкого становища європейських фермерів.

Це також включає проблеми, пов'язані з поганим управлінням Словацьким сільськогосподарським платіжним агентством (APA) і визначенням національного стратегічного плану реалізації.

Наприклад, вперше за 19 років членства країни в ЄС агентство не змогло вчасно здійснити прямі виплати, і низка фермерів все ще чекають на свої гроші. Основними причинами цього є неготовність APA та надмірне національне законодавство.

Минулого тижня Європейська комісія пішла назустріч деяким вимогам фермерів і запропонувала продовжити призупинення ввізних мит та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на один рік, але з обмеженнями. Вона також запропонувала дозволити фермерам ЄС продовжити звільнення від правил, які вимагають від господарств залишати землю під паром, до кінця 2024 року.

Але словацькі фермери вважають такі поступки "псевдопоступливими", а голова SPPK Еміль Мачо назвав їх "останньою краплею як для європейських, так і для словацьких фермерів".

Фермери протестують, палять шини, заливають гноєм адміністративні центри в половині країн ЄС — це лише наслідок того, до чого часто призводить зелений фанатизм в ЄС, — додав він.

Мачо каже, що словацькі фермери готові до протесту і будуть координувати свої дії з фермерами з сусідніх країн Вишеградської четвірки.

Він також попереджає, що вони виведуть на вулиці "сотні тракторів", як це вже зробили фермери в Німеччині, Франції, Італії, Іспанії, Румунії, Польщі, Греції, Португалії та Нідерландах.

На додаток до 5-6% орних земель, які не обробляються в країнах ЄС, Мачо вказує на багатьох фермерів, які більше не працюють в полях, а сидять в офісах, намагаючись "заповнити часто безглузді адміністративні правила ЄС".

Фермери анонсували новий страйк з блокадою ПП на кордоні з Україною

Польські фермери планують з 9 лютого до 10 березня блокувати всі прикордонні переходи між Польщею та Україною.

9 лютого блокувати пункт пропуску «Захонь — Чоп» будуть і угорські фермери.

Вони виступають проти пропозиції Єврокомісії продовжити до середини 2025 року безмитний режим для експорту з України. Вона передбачає квоти на мʼясо птиці, яйця і цукор. На них введуть мита, якщо їхній експорт перевищить середньорічні обсяги імпорту за 2022 і 2023 роки.

Раніше Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина й Угорщина вимагали від Євросоюзу ввести імпортні мита на зерно з України, на що ЄК відмовила.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?