Смерть через вакцини J&J та AstraZeneca — вчені з'ясували причину
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Смерть через вакцини J&J та AstraZeneca — вчені з'ясували причину

AstraZeneca
Джерело:  TIME

Іноземні науковці дійшли висновку, що смертельні тромби, які виникли через вакцини Johnson & Johnson та AstraZeneca, були спровоковані аутоімунною реакцією, до якої деякі люди генетично схильні.

Чому деякі люди помирали після вакцинації J&J та AstraZeneca

Вчені дійшли висновку, що вакцини, розроблені на основі аденовірусу, як-от J&J та AstraZeneca, містять компонент, який у генетично схильних людей може викликати вироблення незвично структурованих антитіл проти білка, залученого до згортання крові.

Наразі поки не вдалося ідентифікувати цей компонент і спробувати видалити його за допомогою генної інженерії.

Гематологи та фахівці з інтенсивної терапії, ймовірно, виявлятимуть більше випадків ризику тромбозів через цей компонент, оскільки стають більш обізнаними про це ускладнення, — заявив очільник відділу імунології Університету Фліндерс в Південній Австралії Том Гордон.

Згідно з останніми даними, з понад 18 мільйонів людей, які отримали одноразову вакцину J&J, 60 осіб стикнулися з явищем тромбозу. Загалом зафіксовано 9 випадків смерті після вакцинації згаданими препаратами.

Як на це дослідження відреагували у компаніях AstraZeneca та J&J

AstraZeneca вітає подальше дослідження можливого механізму виникнення тромбозу з синдромом тромбоцитопенії (TTS), оскільки, попри ретельне розслідування, ми все ще не розуміємо механізму, який у дуже рідкісних випадках може бути тригером для TTS", — заявили в компанії.

За словами представників Johnson & Johnson, вони теж підтримують дослідження, які допомагають у розробці безпечних та ефективних вакцин.

У компанії наголошують, що потрібно більше даних для повного розуміння потенційних факторів, які можуть бути пов'язані з цією рідкісною подією, включаючи її можливий зв'язок з аденовірусами та іншими вірусами.

Що важливо розуміти, кожна з цих вакцин важливу роль у програмах вакцинації на ранніх етапах пандемії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?