Смерть на кордоні. МЗС Польщі вимагає у Білорусі видати вбивцю прикордонника
Категорія
Світ
Дата публікації

Смерть на кордоні. МЗС Польщі вимагає у Білорусі видати вбивцю прикордонника

Полські прикордонники
Джерело:  TVN24

Тимчасового повіреного у справах Білорусі Олексія Понкратенка викликали до МЗС Польщі після смерті пораненого на кордоні з Білоруссю прикордонника.

Головні тези:

  • Польща вимагає від Білорусі ідентифікації та видачі вбивці прикордонника, який завдав ножове поранення українському військовому на кордоні.
  • Міністр закордонних справ Польщі виступив із вимогою припинити провокації на кордоні та визначити особу вбивці для передачі владі.
  • Конфлікт на кордоні між Польщею і Білоруссю спричинив смерть прикордонника, що призвело до рішучих дій влади.
  • Польща виділила значні кошти на будівництво укріплень та дамб уздовж кордону в рамках програми “Щит Схід” для посилення безпеки.
  • Інцидент на кордоні 10 квітня, коли іноземці намагались нелегально перетнути кордон, призвів до трагічної смерті прикордонника та вимоги Польщі до Білорусі.

Польща вимагає від Білорусі ідентифікації та видачі вбивці прикордонника

У врученій йому ноті протесту Польща рішуче вимагає припинити провокації на польсько-білоруському кордоні та організацію міграційних потоків.

З огляду на те, що злочин стався на польському боці кордону, а також у зв'язку з розслідуванням, яке проводить прокуратура, МЗС також вимагає ідентифікації та видачі підозрюваного у вбивстві польського громадянина.

Міністр закордонних справ Радослав Сікорський прокоментував останні події на мітингу "Громадянської коаліції" в Познані.

Це був дійсно нещасливий день, загинув польський солдат. Слова солдатської присяги захищати свою батьківщину були, на жаль, виконані, віддавши за неї свою кров і життя. Коли хтось пробивається з ножем через паркан через державний кордон, вдаряє функціонера польської держави, прикордонника, солдата, то це не біженець, а звичайний бандит

Радослав Сікорський

Радослав Сікорський

Міністр закордонних справ Польщі

Сікорський зазначив, що Польща вимагає від білоруської влади встановити особу цього вбивці і передати його польській владі в рамках розслідування, яке вже веде Міністерство юстиції Польщі.

Деталі конфлікту на польсько–білоруському кордоні

10 квітня польські прикордонники та військові зірвали спробу понад 220 іноземців нелегально перетнути кордон з території Білорусі.

Польський прикордонник отримав поранення від удару ножем, завданого йому іноземцем, який намагався прорватися через шлагбаум на кордоні з білоруссю. Це трапилося в районі прикордонної застави в селі Дубичі Церковні.

Група з близько 50 іноземців кидали в бік польських патрулів гілки та каміння. Під час спроби мігрантів силою перетнути кордон один з них завдав ножового поранення польському військовому.

6 червня стало відомо, що у Польщі помер прикордонник, який отримав ножове поранення в районі села Дубичі Церковні, коли мігранти намагались прорватись з території Білорусі.

Уряд Польщі оголосив про виділення 10 млрд. злотих ($2,6 млрд.) на програму “Щит Схід”, яка передбачає, серед іншого, будівництво укріплень і дамб уздовж східного кордону.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?