Снаряди для ЗСУ. Словаччина допомагає реалізувати ініціативу Чехії
Категорія
Світ
Дата публікації

Снаряди для ЗСУ. Словаччина допомагає реалізувати ініціативу Чехії

Снаряди
Джерело:  Pravda.sk

Президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив, що його держава залучена до чеської ініціативи, яка передбачає закупівлю боєприпасів для українських захисників, а також підтримує Київ способами, "про які не надто часто говорять".

Головні тези:

  • Словаччина долучається до чеської ініціативи з закупівлі боєприпасів для українських захисників.
  • Петер Пеллегріні надає підтримку Києву, виробляючи снаряди для ЗСУ на словацьких заводах.
  • Словацький прем'єр-міністр Фіцо критикує ініціативу зі збору коштів для закупівлі зброї та наголошує на важливості допомоги онкохворим.

На заводах Словаччини виготовляють снаряди для ЗСУ у межах чеської ініціативи

За словами Пеллегріні, Словаччина надає Україні допомогу, про яку "не надто часто говорять", навівши як приклад постачання електроенергії.

Про це він заявив на спільній пресконференції з президентом Чехії Петром Павелом, передає Pravda.

Водночас словацький президент каже, що Братислава бере участь у реалізації ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для Києва.

Завдяки нашим виробничим потужностям ми зробимо значний внесок в успіх чеської діяльності з боєприпасів.

Петер Пеллегріні

Петер Пеллегріні

Президент Словаччини

За словами Пеллегріні, його держава збільшила виробництво й оновлення боєприпасів необхідних калібрів на своїх заводах.

Значна частина боєприпасів зі збору, ініційованого Чехією, буде перероблена та вироблена безпосередньо на заводах у Словаччині. Без цього озброєння навряд чи могло б продовжуватися.

Чеська ініціатива та позиція щодо цього прем'єра Словаччини Фіцо

18 квітня LRT повідомляв, що словаки не підтримують позицію свого уряду щодо війни в Україні, який не долучився до чеської ініціативи з закупівлі боєприпасів, тож самотужки збирають гроші. Станом на кінець квітня вони зібрали майже 4 млн євро.

Зазначається, що понад 20 країн долучилися до ініціативи Чехії з закупівлі боєприпасів для України, але уряд Словаччини не взяв участь у кампанії, заявивши, що конфлікт "не має військового вирішення", а відправка зброї в Україну "лише продовжить війну".

Словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо ж висміяв цю ініціативу.

В Україні нічого не зміниться, і через рік-два буде те ж саме. Всі гроші будуть витрачені, можливо, частину вкрадуть, але в Україні нічого не зміниться, і ми будемо там, де є, — заявив він, додавши, що в Словаччині краще збирати гроші для онкохворих, ніж для куль і бомб.

10 травня президент України Володимир Зеленський відповів Фіцо, який образив словаків за збір коштів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?