Спецслужби РФ намагаються розсварити Туреччину з ЄС та Україною — ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

Спецслужби РФ намагаються розсварити Туреччину з ЄС та Україною — ЗМІ

Спецслужби РФ намагаються розсварити Туреччину з ЄС та Україною — ЗМІ
Джерело:  online.ua

Європейські журналісти дізналися, що російські спецслужби проводять операції впливу в Європі з метою розколоти ЄС і Туреччину, а також послабити підтримку України. План надихнуло спалення Корану в Швеції у січні.

Джерело: Expressen у співпраці з DR, Le Monde, Süddeutsche Zeitung, NRK, SVT, Delfi, WDR/NRD та центром "Досьє"

 РФ планувала образити Ердогана акціями у Європі

Січневе спалення Корану біля турецького посольства в Стокгольмі погіршило вже напружені відносини між Туреччиною та Швецією і зрештою призвело до того, що Туреччина досі не проголосувала за прийняття країни до НАТО.

Цей інцидент, за повідомленням журналістів, також надихнув російську операцію впливу в Європі.

Російські агенти планували та проводили акції в містах Європи, щоб образити президента Туреччини та покласти провину на Україну.

Про це йдеться в документах, які журналістська організація Dossier Center у Лондоні отримала та надала групі європейських ЗМІ.

У документах коротко описується передісторія плану: Сьогодні існує значна напруженість між Туреччиною та країнами ЄС. І йдеться не лише про жорсткі дипломатичні контакти між Туреччиною та Швецією та відтермінування процесу вступу скандинавських країн до НАТО. По всій Європі спостерігається загальне зростання ісламофобських настроїв, - йдеться в документах.

ЗМІ пишуть, що документи походять від офіцера однієї з російських спецслужб, особу якого вони знають, але не називають.

У документі пропонується, щоб протестувальники розтоптали турецький прапор і підпалили портрети президента Туреччини в Гаазі. Вони також пропонують широку кампанію графіті «образи Ердогана в усіх великих європейських містах».

У документах також коротко описано, як відбуватимуться демонстрації:

  • П'ятеро людей (місцевих і мігрантів) в масках наступають на прапор Туреччини і підпалюють портрет Ердогана;

  • Один з учасників записує на мобільний телефон;

  • Це місце повинно бути одним із знакових місць у Гаазі;

  • Потім відео надсилається турецьким ЗМІ та організаціям;

  • Відео опубліковано в соціальних мережах тощо.

Росія хоче покласти провину за акції на Україну

Місцями, де вони планують провести такі акції, є Париж, Гаага, Брюссель і Франкфурт. Один із оприлюднених документів російської спецслужби свідчить про те, що такі акції вже проводилися.

У ньому йдеться про акцію в Парижі 5 березня цього року, проведену російською спецслужбою з найнятими "демонстрантами".

5 березня о 8 годині ранку члени української громади розгорнули великий і малий антитурецький банер у центрі Парижа, у відомому місці, біля воріт площі Сен-П’єр. Двоє активістів стояли біля банера та салютували та кричали на камеру СТОП ЕРДОГАН!

Метою російської акції також було покласти провину на Україну.

Основна мета акції: показати невдячність і провокаційний характер реакції української сторони на трагедію в Туреччині (землетрус). Підкреслити деструктивну нацистську природу проукраїнських активістів та українського суспільства за правління В. Зеленського загалом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?