США доведеться заново будувати політику щодо Росії — Politico
Категорія
Політика
Дата публікації

США доведеться заново будувати політику щодо Росії — Politico

Прапор США
Джерело:  Politico

Війна в Україні рано чи пізно завершиться і Вашингтону доведеться заново будувати відносини з Росією, адже Москва продовжуватиме кидати виклик Заходу. 

Які США мають побудувати відносини із Росією по завершенні війни в Україні

За інформацією журналістів видання, попри прогнози багатьох західних аналітиків, шанси на розвал нинішньої Росії дуже невеликі, оскільки переважну більшість населення складають етнічні росіяни, а висока етнічна однородність рідко призводить до розвалу країни із середини.

Однак поразка злочинної армії РФ в Україні може загострити політичну напруженість у Кремлі, однак навряд чи призведе до перевоги демократичних сил.

За інформацією авторів матеріалу, якщо найближчим часом не станеться якихось вкрай гучних подій, Росія після війни проти України залишатиметься такою ж авторитарною за Путіна, чи вже без нього.

У матеріалі видання підкреслюється, що Росія залишатиметься все такою ж технічно відсталою та недорозвиненою економічно, із експансіонісьтськими уподобаннями і прагненням відігравати роль великої держави.

Чому Росія продовжуватиме кидати виклик США

Ця Росія буде суперником США. І ця Росія як і раніше буде мати значення завдяки ядерному арсеналу, кібер- і космічним можливостям, а також військовому потенціалу.

До того ж уповільнення поширення зброї масового знищення і стримування ядерних амбіцій Ірану і Північної Кореї будуть вимагати американо-російського співробітництва.

При цьому Росія залишатиметься одним з ключових компонентів питання безпеки європейських країн.

У будь-якому випадку Європа не уникне загадки, як управляти відносинами з величезною країною на сході, чужою по духу, але маючою значення для безпеки континенту.

У той же час довга берегова лінія і великий континентальний шельф РФ роблять її ключовим гравцем в майбутньому Арктики.

За інформацією журналістів видання, США у будь-якому випадку не зможуть ігнорувати існування Росії.

Але завдання полягає не в тому, щоб стримувати її, а в тому, щоб з'ясувати, як використовувати міць для американських цілей на глобальній арені.

По-перше, це прагнення до мирного співіснування, щоб звести до мінімуму ризик ядерного катаклізму. По-друге, це управління конкуренцією, щоб уникнути прямого військового протистояння, яке може перерости в ядерну війну, особливо в Європі, на Близькому Сході та в Арктиці, де Росія відіграє помітну роль. І по-третє, це взаємовигідне співробітництво з протидії актуальним транснаціональним загрозам. У нинішніх обставинах слід додати четверте: структурування відносин з Росією таким чином, щоб США могли краще протистояти своєму головному стратегічному супернику - Китаю, - зазначають автори матеріалу.

Для виконання цих завдань Вашингтону слід враховувати два міркування, які суперечать сьогоднішній загальноприйнятій думці. Перше - це спроби завдати шкоди російській економіці фактично ставлять під загрозу американські інтереси.

По-друге, хоча Росія вже давно втратила центральне місце в американській зовнішній політиці, Вашингтону все ж потрібно серйозно займатися нею. Перетворення РФ в міжнародного вигнанця і дипломатична ізоляція унеможливлять просування американських інтересів по ряду важливих питань.

У міру того, як гостра фаза війни в Україні вщухне, Вашингтону слід відновлювати канали зв'язку з РФ. Але слід також мати на увазі, що більшість проблем у відносинах з Москвою більше не є строго двосторонніми; їх вирішення вимагає багатосторонніх зусиль. "З цієї причини двосторонні відносини повинні бути вбудовані в багатосторонні рамки. Таким чином, вміле управління відносинами з іншими країнами стане вирішальним фактором в управлінні відносинами з Росією", - зазначило видання.

На думку журналістів, в найближчі роки у відносинах США з Росією будуть домінувати три питання: стратегічна стабільність, європейська безпека і Китай. "Що б не відбувалося в Україні, США не збираються позбавлятися Росії", - констатували журналісти.

Вони висловили думку, що в цьому порядку, що формується, завдання для США полягає в тому, щоб вміло використовувати відносини з суперником для побудови нової глобальної рівноваги, яка просуває американські інтереси.

"Для цього Сполученим Штатам необхідно побачити Росію ясно і без будь-яких сентиментів", - підкреслило видання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?