США готуються до протистояння із РФ та Китаєм в Арктиці — Business Insider
Категорія
Світ
Дата публікації

США готуються до протистояння із РФ та Китаєм в Арктиці — Business Insider

Армія США в Арктиці
Джерело:  Business Insider

Протягом останніх кількох років США готують власні збройні сили для домінування на території Арктики. 

Що відомо про підготовку США до протистояння РФ та Китаю в Арктиці

У матеріалі видання зазначається, що такий крок демонструє зростаючу стурбованість США діями РФ та Китаю в Арктиці.

Зокрема, Москва та Пекін прагнуть розширити власний доступ до цього регіону із метою проведення торгівельних шляхів, використання ресурсів та посилення власної військової присутності.

Автори матеріалу посилаються на оприлюднену ще у 2021 році стратегію армії США з відновлення домінування в Арктиці.

У документі зазначається, що стрімке танення морського льоду у районі Полярного кола, відкривають нові можливості для видобутку ресурсів, прокладення судноплавних маршрутів і комерційного рибальства".

Хоча США приділяють особливу увагу своїй військовій присутності на Алясці та здатності проектувати силу на Арктику з часів Другої світової війни, пік цієї уваги припав на період холодної війни.

Наразі армія США сподівається відновити свою панівну присутність в регіоні Арктики.

Частиною цього плану є збільшення військової присутності спільно із такими партнерами як Данія та Канада.

З огляду на зростаючу присутність Китаю в регіоні та зростаючі амбіції Росії, керівники армії кажуть, що США повинні адаптуватися, як і їхні суперники

США реінвестують у свої сили, що діють у холодну погоду, зосередившись на нарощуванні присутності та потужності, достатніх для ефективного стримування конфлікту, і навчанні їх ведення бойових дій у непередбачуваних умовах, якщо стримування зазнає невдачі.

Вся суша, внутрішні води, територіальні моря і Виняткова економічна зона в Арктиці перебувають під юрисдикцією однієї з восьми арктичних прибережних держав: Канади, Данії (через Гренландію), Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Росії, Швеції та США. Міжнародне право регулює цю область, як і інші частини Землі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?