США надають понад 800 млн дол на підтримку енергетики України
Категорія
Економіка
Дата публікації

США надають понад 800 млн дол на підтримку енергетики України

Енергетика
Джерело:  Укрінформ

Сполучені Штати Америки надають 824 млн дол на підтримку української енергетичної інфраструктури.

Головні тези:

  • США виділяють значні кошти на підтримку української енергетики з урахуванням складної ситуації в цій галузі.
  • Міжнародна спільнота продовжує підтримувати Україну в контексті війни та реформ для наближення до ЄС.
  • Атаки на енергетичну інфраструктуру привели до серйозних втрат та обмежень в електропостачанні, що вимагає додаткових заходів безпеки.
  • Запуск сонячних електростанцій та реконструкція енергоблоків можуть допомогти подолати тимчасові проблеми в енергосистемі.
  • Підвищення тарифів на електроенергію та обмеження освітлення вулиць стають необхідною мірою для забезпечення стабільності енергетики в умовах конфлікту.

США підтримали енергетику України

Про це на конференції з відновлення України у Берліні повідомила спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

З урахуванням ситуації у сфері енергетики, яка дійсно є дуже важкою, я оголошую тут, що Сполучені Штати надають 824 млн дол для підтримки української енергетичної інфраструктури.

Пріцкер запевнила, що міжнародна спільнота не забуває про війну в Україні й розповіла, що Штати розуміють, наскільки серйозною є ситуація. Тому її держава разом із союзниками працюють для пришвидшення допомоги Києву у військовій, економічній та енергетичній сферах.

Міжнародне співтовариство не втрачає інтерес до того, що відбувається в Україні. Путін займає значне місце у думках багатьох. США є прикладом цього. Під час голосування, що відбулося лише минулого місяця щодо додаткової угоди, 70% нашого Конгресу, обох палат, підтримали цей додатковий пакет. Це понад 60 мдрд дол допомоги для України. Це є не лише демонстрацією нашої підтримки, а й ознакою того, що відчуває народ Америки.

Також Пріцкер наголосила, що Сполучені Штати Америки зараз опрацьовують разом з Україною виділення 7,8 млрд дол бюджетної підтримки й 1,5 млрд дол для економічного відновлення нашої держави.

Усі ці зусилля, і не лише від США, але від усіх наших союзників, спрямовані на економічну, фінансову та енергетичну підтримку України. Багато залежить від того, щоб Україна продовжувала проводити реформи, чим і займається нині українська влада. Ми знаємо, що це є необхідним для підготовки членства в ЄС. Терміновим завданням є подолання корупції, митних порушень та "сірого" ринку. Україна робить це також тому, що 8 з 10 її громадян хочуть бачити такі дуже жорсткі кроки.

Пенні Пріцкер

Пенні Пріцкер

Спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України

Ситуація в енергосистемі України: що відомо

Російська окупаційна армія 22 березня атакувала найбільшу ГЕС в Україні — Дніпрогес. Унаслідок обстрілу загинула людина. Також у річку потрапили нафтопродукти.

25 березня в Укргідроенерго заявили, що для відновлення Дніпрогесу знадобляться роки.

Генеральний директор Yasno Сергій Коваленко закликав українців економити електроенергію у вечірні години протягом усього 2024 року.

11 квітня ПАТ "Центренерго" заявило, що втратило 100% генерації. 22 березня 2024 року окупанти повністю знищили Зміївську ТЕС у Харківській області, а 25 липня 2022 року російські війська окупували Вуглегірську ТЕС на Донеччині. Унаслідок масованої атаки РФ було повністю знищено Трипільську ТЕС у Київській області.

14 квітня заступниця міністра енергетики Світлана Грінчук заявила, що за два тижні атак Росія знищила результати річних зусиль з ремонту енергооб'єктів України.

16 квітня очільник Міненерго Галущенко казав, що Україна втратила 7 ГВт енергогенерації. Уже 5 травня він заявив, що Україна втратила понад 8 ГВт генерації.

Віцеканцлер і міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек 18 квітня в Києві сказав, що Україні потрібно більше сонячних електростанцій. "Знищити 10 тис. сонячних електростанцій дуже важко. Одна електростанція є мішенню, десять тисяч сонячних — дуже важко атакувати... Тож якщо ви поквапитеся, за три чи чотири місяці ви зможете зробити багато речей. І я гадаю, що особливо влітку сонячна енергія також може допомогти Україні", — сказав він.

5 травня росіяни обстріляли Слов'янську ТЕС. Туди прилетіло 5 ракет. 8 травня ДТЕК повідомив про обстріл трьох ТЕС.

9 травня через дефіцит потужності в енергосистемі України військова адміністрація Києва ухвалила рішення зменшити вечірнє освітлення вулиць.

Перший заступник голови комітету ВР із питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко заявив, що Кабмін має намір підвищити тариф на електроенергію для побутових споживачів майже у півтора раза. Нові ціни може бути встановлено вже влітку. Пізніше у Міненерго підтвердили, що дискусії з цього приводу дійсно тривають.

27 травня в Укренерго заявили, що у спекотні місяці графіки відключень світла можуть бути жорсткішими.

6 червня голова компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що в Україні запрацює додатковий блок на АЕС в ніч з 7 на 8 червня, який дозволить тимчасово покращити ситуацію в енергосистемі.

7 червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що внаслідок російських атак в Україні зруйновано 42 енергоблоки, а в робочому стані залишаються 27% великих теплових електростанцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?