США наклали вето на рішення Радбезу ООН щодо припинення вогню між Ізраїлем і Газою
Категорія
Світ
Дата публікації

США наклали вето на рішення Радбезу ООН щодо припинення вогню між Ізраїлем і Газою

Ізраїль
Джерело:  ООН

У середу Сполучені Штати наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, яка закликала до "гуманітарних пауз" у війні Ізраїлю і Сектора Гази для надання життєвонеобхідної допомоги мільйонам жителів Гази.

США наклали вето на рішення Радбезу ООН щодо припинення вогню між Ізраїлем і Газою

Хоча 12 з 15 членів Ради проголосували за текст на чолі з Бразилією, один (США) проголосував проти, а два (Росія і Великобританія) утрималися. Голосування "проти" будь-якого з п'яти постійних членів Ради зупиняє дію будь-якого заходу, винесеного на її розгляд. Постійними членами Ради є Китай, Франція, Російська Федерація, Сполучене Королівство та Сполучені Штати Америки, - говориться в повідомленні.

Перед голосуванням Рада Безпеки відхилила дві поправки, запропоновані Росією, які закликали до негайного, тривалого і повного припинення вогню, а також до припинення нападів на цивільне населення.

Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд пояснила вето своєї країни в залі засідань Ради тим, що "в цій резолюції не згадується право Ізраїлю на самооборону".

Ізраїль має невід'ємне право на самооборону, як це відображено в статті 51 Статуту ООН, − наголосила Томас-Грінфілд, додавши, що це право було підтверджене Радою в попередніх резолюціях щодо терористичних атак, і "ця резолюція повинна була зробити те ж саме".

Вона сказала, що хоча США не можуть підтримати резолюцію, вони продовжуватимуть тісно співпрацювати з усіма членами Ради щодо кризи, "так само, як ми продовжуватимемо наголошувати на необхідності захисту цивільних осіб, включаючи представників ЗМІ, гуманітарних працівників та офіційних осіб ООН".

Томас-Ґрінфілд також зазначила, що США залучені і до дипломатії на місцях − як приклад вона назвала візит президента Джозефа Байдена та інших високопосадовців.

Резолюцію розробила Бразилія, яка головує в Раді Безпеки в жовтні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?