США несподівано розблокували розрахунки з найбільшими банками РФ. Що відбувається
Категорія
Економіка
Дата публікації

США несподівано розблокували розрахунки з найбільшими банками РФ. Що відбувається

Мінфін США
Мінфін США

30 квітня офіційно стало відомо, що Мінфін США дозволив проводити операції з російськими банками, включно з ВТБ, Центробанком, Ощадбанком і Альфа-банком, для розрахунків у сфері енергетики. Це буде тривати до 1 листопада 2024 року.

США тимчасово схвалили розрахунки з російськими банками

Журналісти звертають увагу на те, що у списку банків, які отримали тимчасову ліцензію, названо також банки "Открытие", Совкомбанк, Росбанк, ВЭБ.РФ, банк "Зеніт" і банк "Санкт-Петербург".

Як зазначається в заяві Міністерства фінансів США, пов'язаними з енергетикою вважатимуться трансакції, що стосуються видобутку, виробництва, переробки, скраплення, транспортування або купівлі нафти та низки інших енергоресурсів, включно із СПГ, деревиною, вугіллям і ураном.

Окрім того, наголошується, що ліцензія розблоковує трансакції з російськими банками, пов'язані з виробництвом, постачанням або обміном енергією будь-якими способами.

Своє рішення влада США поки не пояснила.

Банки РФ знайшли спосіб обійти заборону на ввезення доларів та євро

Як вдалося дізнатися Bloomberg, деякі російські банки, ймовірно, торгують золотом в Об'єднаних Арабських Еміратах і Туреччині, щоб обійти заборону на ввезення доларів і євро в країну.

Журналісти звернули увагу на те, що російські кредитори продовжували постачати золото в обмін на банкноти щонайменше до липня або серпня 2023 року.

Ба більше, постачання золота, схоже, розширилися до Гонконгу, на додаток до ОАЕ і Туреччини.

Що важливо розуміти, санкції на експорт банкнот були запроваджені після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Ця тактика набула поширення після того, як Європейський Союз і США запровадили обмеження, щоб обмежити доступ Росії до західних валют у рамках санкцій, введених у відповідь на її війну проти України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?