США переглядають позицію щодо санкцій проти алмазів з РФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

США переглядають позицію щодо санкцій проти алмазів з РФ

Алмази
Джерело:  Reuters

Жорсткі санкції проти російських алмазів опинились під загрозою через перегляд США власної позиції з цього питання. 

Чому США передумали вводити жорсткі санкції проти російських алмазів

Зазначається, що на позицію США, ймовірно, вплинули протести з боку країн Африки, виробників діамантів з Індії та американських ювелірів.

Журналісти із посиланням на 2 джерела підкреслюють, що США нібито взагалі припинили брати участь у зустрічах робочих груп G7 з питання введення санкцій проти алмазів російського походження.

Запропоновані санкції передбачають:

  • Введення прямої заборони на експорт алмазів російського походження (вже діє),

  • Заборону на експорт діамантів від 1 карата, вироблених з алмазів російського походження (вже діє),

  • Зменшення порогу до 0,5 карат з вересня 2024.

Зазначається, що окрім цього увесь імпорт алмазів російського походження буде проходити через Антверпен, який є одним з найбільших центрів алмазної торгівлі, для сертифікації з використанням блокчейну.

Що кажуть в США

Однак співрозмовники видання повідомляють, що США втратили інтерес до теми щодо відстеження країни походження алмазів.

Через це обговорення цього питання зайшло у глухий кут.

За словами одного з представників Білого дому, зобов'язання запровадити механізм відстеження до 1 вересня стосується Євросоюзу, а не США.

Ми маємо взяти до уваги стурбованість африканських партнерів та виробників, партнерів з Індії та ОАЕ і переконатися, що ми також можемо зробити це придатним для індустрії США, — пояснює один з американських посадовців.

За його словами, механізму відстеження країни походження алмазів, який би задовільняв усі вимоги, поки не існує.

Країни G7 і взяли на себе зобов'язання запровадити його до 1 вересня.

У лютому глави Анголи, Ботсвани та Намібії, на яких сукупно припадає 30% видобутку алмазів, звернулися до лідерів G7. Вони сказали, що рішення про встановлення єдиного пункту доступу на ринок G7 обмежує свободу і завдає шкоди доходам від алмазної торгівлі.

Прихильники санкцій заявляють, що для введення надійного ембарго механізм відстеження має бути обов'язково, але без повної участі США, на частку яких припадає 50% ринку ювелірних виробів із діамантами, він не може бути ефективним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?