США побоюються втручання Ірану у війну в Ізраїлі — Білий дім
Категорія
Політика
Дата публікації

США побоюються втручання Ірану у війну в Ізраїлі — Білий дім

Джейк Салліван
Джерело:  CBS News

У Білому домі зазначили, що прагнуть запобігти втручанню Ірана у розв'язаний терористами палестинського угруповання ХАМАС конфлікт проти Ізраїлю. 

Що відомо про спроби США завадити втручанню Ірана у конфлікт в Ізраїлі

За словами радника президента США Джо Байдена з питань нацбезпеки Джейка Саллівана, Вашингтон прагне запобігти ескалації конфлікту між Ізраїлем та бойовиками терористичного палестинського угруповання ХАМАС з сектора Газа і не дозволити втручання у конфлікт Ірана.

Салліван зазначив, що Тегеран вже досить довгий час підтримує терористів ХАМАС та ліванської Хезболли, надаючи їм зброю та гроші.

По-перше, ми стурбовані проксі-силами. Ліванська Хезболла перебуває там, проводить рейди на північному кордон Ізраїлю. … Звісно, ​​ми також не можемо виключити, що Іран вирішить якось напряму вступити в конфлікт, і маємо підготуватися до всіх можливих непередбачених обставин, - пояснив Салліван.

Він підкреслив, що саме з тієї причини США відправили авіаносець до берегів Ізраїля.

Байден надіслав дуже чітке повідомлення будь-якій державі чи будь-якому гравцеві, що може прагнути скористатися ситуацією, - підкреслив радник американського лідера.

Що відомо про позицію США щодо подій в Ізраїлі

За словами глави Держдепу США Ентоні Блінкена, наразі Вашингтон працює над питанням щодо звільнення заручників, яких терористи ХАМАС утримують на території сектора Газа. Відомо, що серед них є громадяни США.

Він також підкреслив, що Ізраїль у відповідь на атаку терористів ХАМАС має право на власний захист.

Коментуючи пересування авіаносців США, які йдуть в Середземному морі, він сказав, що цей крок потрібно розцінювати як стримування, а не як спосіб ескалації.

Примітно, що в останні дні Блінкен відвідав Йорданію, Бахрейн, Катар, ОАЕ і Єгипет, щоб дізнатися думку цих країн з приводу ситуації в Ізраїлі.

Так, сьогодні держсекретар заявив, що його зустріч з наслідним принцом Саудівської Аравії Мохаммедом бен Салманом, що відбулася в Ер-Ріяді, була вельми продуктивною. 

За словами офіційних осіб, зустріч тривала трохи менше години і пройшла в приватній резиденції наслідного принца.

Блінкен також зустрівся з президентом Єгипту Абдель Фаттахом ас-Сісі і пообіцяв відкриття контрольно-пропускного пункту "Рафах" між Сектором Гази і Єгиптом для евакуації цивільного населення з території автономії.

Рафах буде відкритий… Разом з ООН, Єгиптом, Ізраїлем та іншими сторонами ми створюємо механізм, за допомогою якого зможемо доставити допомогу людям, які її потребують

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?