США без нової стратегії можуть програти у гонці ядерних озброєнь РФ та Китаю — The Telegraph
Категорія
Світ
Дата публікації

США без нової стратегії можуть програти у гонці ядерних озброєнь РФ та Китаю — The Telegraph

США без нової стратегії можуть програти у гонці ядерних озброєнь РФ та Китаю  — The Telegraph
Джерело:  online.ua

Західні аналітики вказують на те, що США вже долучились до нової гонки ядерних озброєнь, у якій окрім провідних гравців, таких як Росія і Китай, приймають участь і нові держави. Тож Вашингтону необхідно змінювати стратегію ядерного стримування та відмовитись від дорогих та малоефективних заходів аби уникнути поразки. 

Джерело:  The Telegraph

Як США можуть втратити лідерство у гонці ядерних озброєнь 

Після десятиліть роззброєння ми стоїмо на зорі нової ери ядерної зброї. Роки скорочення запасів після закінчення холодної війни раптово закінчилися, оскільки Китай витрачає мільярди на нове озброєння, а розрядка між Росією та США руйнується, - зазначається у матеріалі видання.

Як стверджують автори матеріалу, наразі розміри ядерних арсеналів залежать від морально застарілих доктрин застосування ядерної зброї.

Так, стратегічні бомбардувальники є просто неефективними через те, що їх банально легко збити, але США і Росія досі мають їх у своєму арсеналі.

При цьому міжконтинентальні балістичні ракети, розміщені у шахтах, невиправдано дорогі у обслуговуванні.

У матеріалі видання підкреслюється, що сам факт наявності шахт із ракетами з ядерною боєголовкою провокує ворогів на завдання першими превентивного удару.

А для зменшення ефекту від ворожого превентивного удару логіка спонукає будувати якомога більше ракетних шахт, що призводить до ще більших видатків, - зазначають автори матеріалу.

Що може стати альтернативою традиційним носіям ядерної зброї армії США 

На думку журналістів, дійсно гідною альтернативою, яка не провокує ворога на завдання першого превентивного удару, є створення мобільних наземних ракетних комплексів та підводних човнів із ядерною зброєю.

Правильно спроектований і ретельно керований атомний підводний човен, який ніколи не шукає контакту з ворогом, майже неможливо знайти, - пояснюють автори матеріалу.

Розуміючи це, Велика Британія свого часу відмовилася від стратегічних бомбардувальників, а шахтних ракет не мала взагалі.

Зараз Лондон покладається виключно на стратегічні субмарини.

Пізніше цим же шляхом пішла Франція, яка мала шахтні ракети, але позбулася їх.

У США теж були прихильники відмови від шахтних ракет, але ідея не отримала підтримки і Вашингтон досі витрачає величезні гроші на підтримку цього виду зброї.

Наземні МБР – погана ідея. США повинні приєднатися до своїх західних ядерних союзників і зосередитися на підводних човнах. США заощадили б стільки грошей, відмовившись від своїх міжконтинентальних балістичних ракет, що могли б зробити майже все, - підкреслюють автори матеріалу.

Видання зазначає, що на зекономлені гроші США могли б покращити свої системи протиракетної оборони, що значно б знизило потенційну ефективність ядерних ракетних арсеналів Росії та Китаю.

Також це значно посилить захист неядерних сил, зокрема флоту, який теж дуже важливий у глобальному військовому протистоянні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?