США і Британія домовилися разом протидіяти агресії Росії проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

США і Британія домовилися разом протидіяти агресії Росії проти України

США і Британія домовилися разом протидіяти агресії Росії проти України
Джерело:  online.ua

Велика Британія і США поділяють позиції один одного і "стоять пліч-о-пліч" в питаннях безпеки України та агресії Росії. Лондон і Вашингтон уважно стежать за діями Кремля і готові в будь-який момент відповісти на зловмисні дії команди російського президента Володимира Путіна. Про це заявили держсекретар США Ентоні Блінкен і глава британського МЗС Домінік Рааб за результатами переговорів.

Джерело: брифінг Блінкена і Раабе

"Ми обговорили цілу низку питань безпеки, в тому числі Іран, Афганістан і побоювання з приводу Росії, особливо по ситуації на кордоні з Україною. По всіх цих темах ми стоїмо пліч-о-пліч, і я вітаю те, що США підтвердили свою прихильність НАТО ", - зазначив Рааб.

Глава американського Держдепу в свою чергу подякував Британії за приєднання до США в процесі залучення Росії до відповідальності за її нерозумні й агресивні дії. Блінкен також підкреслив, що у США немає ближчого союзника, ніж Велика Британія.

Він підтвердив, що в ході бесіди з британським міністром на порядку денному стояла Україна і агресія Росії.

"Ми підтвердили тверду підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, куди я відправлюсяна цьому тижні. Що стосується Росії, як вже сказав Домінік (Рааб - ред.), ми дуже уважно відстежуємо дії РФ і те, який курс вона вирішила вибрати ", - зазначив держсекретар США.

Блінкен нагадав, що президент Байден чітко заявляв протягом тривалого часу, навіть ще до того, як став президентом, що "якщо Росія вибирає шлях нерозумних і агресивних дій, то ми дамо відповідь".

"Ми віддали б перевагу більш стабільним і передбачуваним відносинам. Але якщо Росія буде рухатися в цьому напрямку, ми також будемо (це робити - ред.). У президента Байдена буде можливість, коли він буде зустрічатися з президентом Путіним, поговорити про це безпосередньо" , - додав Блінкен.

Велика Британія визнала Росію головним ворогом

Місяць тому влада Великої Британії представила нову доктрину оборони і безпеки до 2030 року, в якій визначили Росію найгострішою і актуальною проблемою королівства. Причиною стали агресивні вторгнення російських військових в британські води і повітряний простір, а також отруєння російськими спецслужбами колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері бойовою отрутою "Новачок".

Військова доктрина Великої Британії, зокрема, передбачає:

  • комплексну модернізацію і розширення ядерних озброєнь;

  • розширення фінансування розвідки і спецслужб, виділення бюджетів на технологічну модернізацію, на взаємодію, зміни в законодавстві, посилення ролі Об'єднаного комітету з розвідки;

  • наукову і технологічну стратегію Міноборони для розвитку технологій в космосі, кібернетиці, біоінженерії, електромагнітної зброї, гіперзвукової зброї;

  • розвиток мережі інноваційних хабів в основних технологічних кластерах;

  • створення національних кібернетичних сил;

  • посилення операційного центру по боротьбі з тероризмом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?