США стурбовані зростанням військової присутності Росії ще в одному регіоні
Категорія
Політика
Дата публікації

США стурбовані зростанням військової присутності Росії ще в одному регіоні

США стурбовані зростанням військової присутності Росії ще в одному регіоні
Джерело:  online.ua

Сполучені Штати і Королівство Данія серйозно стурбовані через збільшення російської військової присутності в Арктиці. Держсекретар США Ентоні Блінкен вже обговорює подальші дії з Копенгагеном щодо захисту регіону.

Джерело: сайт Держдепу США

16 травня Блінкен з робочим візитом відвідав Данію, де провів переговори з керівництвом північної країни Європи. Окрему увагу було приділено Арктиці. Зокрема, Блінкен привітав рішення Данії інвестувати 245 млн доларів в оборону Північної Атлантики і Арктики, підкресливши взаємну прихильність збереженню стабільності і безпеки в Арктиці.

За підсумками переговорів Блінкен виступив з заявою, в якій пояснив, що США і Данія дотримуються позиції, згідно з якою ситуація в Арктиці повинна бути спокійною і стабільною. У зв'язку з цим Вашингтон і Копенгаген висловлюють занепокоєння посиленням російської військової присутності в даному регіоні.

"Сполучені Штати і Королівство Данія поділяють стурбованість з приводу збільшення російської військової присутності в Арктиці. Ми згодні з важливістю захисту критично важливої інфраструктури в регіоні", - наводять слова Блінкена в американському дипвідомстві.

Також в Держдепі США підкреслили, що Арктика повинна бути географічною зоною, вільною від різних конфліктів і з розвиненою економікою.

"Сполучені Штати представляють Арктичний регіон вільним від конфліктів, де держави діють відповідально, а економічний розвиток та інвестиції здійснюються стійким, прозорим чином, з повагою до довкілля, інтересам і культурі корінних народів", - відзначили в Держдепі.

Коротко про плани Путіна в Арктиці

  • В кінці 2020 року Путін заявив, що в найближчі десятиліття Росія буде "приростати" Арктикою і Північними територіями. Даний регіон, за його словами, є об'єктом пильного інтересу Москви.

  • Уже в квітні 2021 року стало відомо, що РФ розмістила в Арктиці величезну кількість озброєння з новітньою зброю, яка може загрожувати США. Відомо, що команда Путіна розмістила на Півночі бомбардувальники і реактивні літаки МіГ-31, а також нові радіолокаційні системи біля узбережжя Аляски.

  • 19 квітня офіційно стало відомо, що Росія почала міжвидові командно-штабні навчання у Арктиці, під загальним керівництвом головнокомандувача ВМФ РФ. В підвищену бойову готовність приведено органи військового управління Північного флоту РФ, об'єднання і з'єднання, а також окремі військові частини флоту.

  • Розвідка Фінляндії вже попереджає, що Росія готова застосувати війська в Європі для досягнення геополітичних цілей глави Кремля Володимира Путіна. Також фіни вважають, що Арктика може перетворитися на нову зону протистояння великих держав.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?