Стала відома дата розгляду заявки України на членство в ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Стала відома дата розгляду заявки України на членство в ЄС

ЄС
Джерело:  Reuters

Європейський Союз 8 листопада представить оцінку прогресу, досягнутого Україною у виконанні вимог до членства в блоці.

Коли ЄС розгляне заявку України на членство

Виконавча влада Європейського союзу збирається представити 8 листопада оцінку прогресу, досягнутого Україною в її заявці на членство.

Оцінка буде представлена в щорічному звіті Європейської комісії, що базується в Брюсселі, де детально буде описано, наскільки країни, які бажають приєднатися до блоку з 27 країн, просунулися у виконанні необхідних економічних, правових та інших критеріїв.

Зазначається, що під час саміту лідерів ЄС 14-15 грудня буде прийнято рішення щодо початку офіційних переговорів про членство України в ЄС, що є одним з головних пріоритетів для України, в той час, як йде війна з Росією.

Очікується, що Україна отримає позитивну рекомендацію, можливо, за додаткових умов, пов’язаних із боротьбою з хабарництвом і правами меншин. Останнє питання порушила Угорщина.

Що відомо про вступ України до ЄС

Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС ще минулого року. Тепер держава має виконати низку умов для того, щоб стати повноправним членом блоку.

Станом на кінець червня Україна виконала дві з семи умов, які необхідні для початку переговорів, а наприкінці вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що держава закінчує виконання усіх рекомендацій Єврокомісії на урядовому рівні.

Додамо, що президент Володимир Зеленський та український уряд розраховували на позитивний звіт Єврокомісії та рекомендацію почати переговори про вступ вже у 2023 році.

Як відомо, Єврокомісія оприлюднить звіт про те, наскільки добре Україна та інші претенденти на вступ до ЄС виконують відповідні умови. Це, за словами європейського високопосадовця, станеться в листопаді.

Проте за даними видання Politico, ЄС, ймовірно, до грудня цього року оголосить про початок переговорів щодо членства України.

Politico зауважує, що до того часу Україна може повністю не виконати сім рекомендацій Єврокомісії, від яких залежав початок переговорів про вступ. Тому лідери ЄС можуть дати політичний сигнал про згоду на переговори, навіть якщо їхні юридичні рамки ще не будуть остаточно сформовані.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?