Столтенберг заявив про діалог НАТО з союзниками щодо систем Patriot для України
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг заявив про діалог НАТО з союзниками щодо систем Patriot для України

Столтенберг
Джерело:  Reuters

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс працює над тим, аби надіслати Україні більше систем протиповітряної оборони, додавши, що затримки з наданням такої допомоги шкодять зусиллям Києва протистояти нападам Росії.

НАТО працює над постачанням Patriot Україні

Альянс знаходиться у наполегливому діалозі з союзниками.

Про це Столтенберг сказав журналістам 18 квітня на італійському острові Капрі, де проходить зустріч міністрів закордонних справ G7.

Ми зібрали дані про різні системи ППО, наявні у нас, у НАТО, зосередивши увагу на системах Patriot. І ми працюємо з союзниками над тим, щоб вони передислокували частину своїх систем в Україну. Німеччина вже ухвалила рішення. А також дійшли думки щодо того, яким чином мобілізувати кошти для фінансування розгортання систем ППО в Україні.

Єнс Столтенберг

Єнс Столтенберг

Генсек НАТО

Ми працюємо над можливістю постачання більше батарей Patriot в Україну. Ми ведемо діалог з деякими конкретними країнами, — сказав Столтенберг, назвавши постачання Patriot «критично важливим», оскільки це найдосконаліша оборонна система, на яку може розраховувати Альянс.

Столтенберг також заявив, що Україні можуть бути надані й інші системи оборони, в тому числі зенітно-ракетний комплекс NASAMS.

Затримки з доставлення засобів протиповітряної оборони означають, що більше російських ракет уразять свої цілі в Україні. Затримки з доставлення боєприпасів означають, що Росія зможе просунутися більше вздовж лінії фронту.

За словами Столтенберга, 19 квітня відбудеться засідання Ради Україна-НАТО, у якому очікується віртуальна участь Президента Володимира Зеленського.

Мене надихає відданість і рішучість союзників по НАТО захищати Україну, — сказав він журналістам, додавши, що є обнадійливі ознаки того, що Конгрес США незабаром може розблокувати пакет допомоги Україні.

Німеччина звернулась з закликом до ЄС та НАТО

Німеччина закликала Європейський Союз і НАТО якнайшвидше посилити протиповітряну оборону України.

Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус і глава Міністерства закордонних справ Анналена Бербок започаткували спільну ініціативу та закликали треті країни переглянути свої можливості. Ініціатива обговорюється цього тижня на зустрічі голів МЗС країн G7.

У четвер прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запропонував викупити системи протиповітряної оборони Patriot у країн, які їх мають, але не хочуть самостійно надавати Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?