Сунак закликав до більш рішучих дій щодо членства України в НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Сунак закликав до більш рішучих дій щодо членства України в НАТО

Офіс Президента України
Ріші Сунак

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час візиту до Києва закликав західних партнерів до більш сміливих рішень у питанні членства України в НАТО. 

Що відомо про наближення перспективи членства України в НАТО

Прем’єр-міністр Великої Британії підкреслив, що хоч на минулорічному саміті Альянсу у Мадриді було прийнято низку важливих рішень щодо майбутнього членства України, однак їх недостатньо.

На думку Сунака, наступний саміт країн-членів НАТО у Вашингтоні має запам’ятатись більш сміливими рішеннями у питанні членства України.

Я вважаю, що законне місце України в НАТО. Але справа не лише в тому, яку користь НАТО принесе Україні. Йдеться також про те, яку користь Україна принесе НАТО. Ваше розуміння сучасної війни приходить не з підручника, а з поля бою, ваші Збройні сили є досвідченими, інноваційними та хоробрими. Україна належить до НАТО, і НАТО буде сильнішим з вами, - наголосив Сунак.

Британській прем'єр нагадав, що країни НАТО обіцяли Україні надати нові двосторонні гарантії безпеки.

Що відомо про угоду про гарантії безпеки між Україною та Британією

Угода укладена у розвиток декларації України та країн G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року, до якої згодом приєдналися ще 24 держави. Вона ґрунтується на угоді від 8 жовтня 2020 року, яка залишається основою співпраці між Україною та Британією.

Нинішнім договором сторони вирішили посилити співпрацю та партнерство, засновані на спільних інтересах у захисті міжнародного правопорядку, миру та захисту основних прав та свобод людини.

Британія вважає, що майбутнє членство України в НАТО зробить ефективний внесок у мир та стабільність у Європі. А основними компонентами зобов'язань з безпеки, наданих Сполученим Королівством, є:

  • надання Україні всебічної допомоги для захисту та відновлення територіальної цілісності у її міжнародно визнаних кордонах, включаючи територіальне море та вільну економічну (морську) зону, відновлення національної економіки та захист її громадян

  • запобігання та активне стримування та протидія будь-якій військовій ескалації та/або новій агресії з боку Російської Федерації

  • підтримка майбутньої інтеграції України до євроатлантичних інститутів, зокрема шляхом підтримки планів реформ України та сумісності з НАТО

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?