"Супернеділя" в Євросоюзі. Що це та як вона вплине на майбутнє ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

"Супернеділя" в Євросоюзі. Що це та як вона вплине на майбутнє ЄС

Євросоюз
Джерело:  online.ua

9 червня в Європейському Союзі проходить "супернеділя" виборів до Європарламенту. Це доленосний день, коли мільйони виборців вирішують, хто буде формувати політику блоку протягом наступних 5 років.

Головні тези:

  • Зменшення кількості правоцентристських і лівоцентристських партій у Європарламенті може статися через прогнозоване посилення ультраправих депутатів.
  • Європейська народна партія залишиться найбільшою групою в Європарламенті, однак не гарантовано, що кандидатці Урсулі фон дер Ляєн вдасться переобратись на пост президентки Єврокомісії.
  • Перші результати екзитполу будуть відомі вже 9 червня, аналіз очікувань від виборів дасть змогу краще зрозуміти подальші тенденції розвитку політичної ситуації в ЄС.

"Супернеділя" виборів в ЄС уже стартувала

Що важливо розуміти, недільні вибори є головним і останнім днем із чотириденного циклу голосування — воно розпочалося ще 6 червня.

Громадяни Євросоюзу будуть визначати наступний склад Європейського парламенту і, опосередковано, склад виконавчого органу ЄС — Європейської комісії.

Окрім того, наголошується, що голосування проходить у 21 країні-члені Євросоюзу, зокрема й у Франції та Німеччині. Саме ці країни направлять до Європарламенту найбільшу кількість депутатів: 81 та 96 відповідно.

Голосування в неділю проходить також у Польщі, Іспанії, Італії (другий день), Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Кіпрі, Данії, Естонії, Фінляндії, Греції, Угорщині, Литві, Люксембурзі, Португалії, Румунії, Словенії та Швеції, — йдеться в повідомленні.

Перші результати екзитполу можна буде дізнатися уже 9 червня — приблизно о 21:30 за Києвом, а перший попередній результат — лише після опівночі 10 червня.

Чого очікувати від виборів у ЄС

Згідно з останніми прогнозами, ліберали та "зелені" не зможуть втримати свої місця. Це призведе до зменшення кількості правоцентристських і лівоцентристських партій у Європарламенті.

Окрім того, вказано, що ультраправі депутати, цілком можливо, посилять свої позиції у порівнянні з результатами минулих європейських виборів 2019 року.

Правоцентристська та проукраїнська Європейська народна партія залишиться найбільшою групою в Європарламенті. Її кандидатка Урсула фон дер Ляєн з Німеччини спробує переобратись на пост президентки Єврокомісії, однак не гарантовано, що їй це вдасться.

Що важливо розуміти, голосування уже відбулося у Нідерландах. Згідно з даними екзитполу, там партія антиукраїнського Герта Вілдерса прийшла другою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?