Швеція готується до поширення війни у Європі та модернізує цивільний захист
Категорія
Світ
Дата публікації

Швеція готується до поширення війни у Європі та модернізує цивільний захист

Швеція член НАТО
Джерело:  Bloomberg

Швеція готується до поширення війни на території Європи та вкладає кошти в енергетику. Уряд виділив на цивільну оборону 510 млн доларів. 

Енергетика — пріоритет Швеції 

Електростанція в Мальме, яку планували демонтувати, буде відновлена для забезпечення електроенергією третього за величиною міста Швеції у випадку атаки на національну енергомережу. 

Тисячі кілометрів ліній електропередач, які пролягають через густі ліси, роблять мережу вразливою. Швеція готується до можливих збоїв в електропостачанні. 

Країна також залежить від імпорту енергоносіїв, тому диверсифікація поставок є ключовим завданням. 

Які заходи вживає Швеція: 

  • Зміцнення армії, яка була скорочена після холодної війни. 

  • Оновлення портів, доріг, залізничних мереж, лікарень та притулків. 

  • Підвищення готовності до кібератак та гібридної війни. 

Швеція, член НАТО з 2022 року, проте відчуває загрозу з боку Росії після анексії Криму в 2014 році. 

Війна в Україні продемонструвала, як Росія може цілеспрямовано атакувати енергетичну інфраструктуру. 

Швеція прагне мінімізувати свою залежність від Росії та інших потенційно ворожих держав

Сподіваюся, ми не опинимося в ситуації, коли будемо використовувати ці можливості, — сказав Мікаель Нільссон, керівник електростанції в Мальме. Але мати впевненість, що ми там і готові, коли це буде потрібно, справді втішає. 

Швеція вживає превентивних заходів, а не очікує на негайний напад. Країна прагне бути готовою до будь-яких можливих сценаріїв, пов'язаних з ескалацією війни в Європі. 

До кінця 2028 року близько 1000 кваліфікованих фахівців пройдуть спеціальну підготовку для захисту енергомереж країни. Це буде відбуватися в рамках оновленої програми "цивільного обов'язку", яка була призупинена після холодної війни, але знову запроваджена цього року. 

Шведський уряд значно збільшив фінансування цивільної оборони у відповідь на війну в Україні. У бюджеті на 2024 рік на ці цілі було виділено близько 5,5 млрд крон ($510 млн), що майже втричі більше, ніж у 2021 році. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?