Швеція офіційно стала членом НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

Швеція офіційно стала членом НАТО

Держдеп США
Швеція

Швеція офіційно приєдналася до НАТО. Країна стала 32 членом Альянсу.

Що відомо про вступ Швеції в Альянс

Про це йдеться в протоколі від Держдепартаменту США.

Раніше приєднання анонсував Білий дім. Там наголосили, що наявність Швеції у НАТО убезпечить Сполучені Штати та інших союзників ще більше, — говориться в повідомленні.

Так, до столиці 11 березня Бельгії, Брюсселю, прибудуть:

прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон;

головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаел Бюден;

інші високопоставлені політики країни.

Будуть запрошені посли країн-членів НАТО і заплановані урочисті церемонії. Також відбудуться пресконференції у зв'язку з підняттям шведського прапора, — додає видання.

Що відомо про розширення НАТО

У травні 2022 року, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, Швеція та Фінляндія дійшли висновку, що вступ до НАТО буде найкращим способом стримати будь-яку агресію. Фінляндія офіційно приєдналася до Альянсу у квітні 2023-го, а от заявку Швеції затримали Туреччина й Угорщина.

Угорщина неодноразово заявляла, що в принципі підтримує членство Швеції, однак продовжувала затягувати процес, просячи Стокгольм припинити «знущатися» над угорським урядом.

Анкара звинувачувала Швецію в недостатній боротьбі з тероризмом. Президент Реджеп Ердоган закликав Стокгольм видати людей, яких Туреччина вважає терористами, включно з «Робітничою партією Курдистану» (РПК). Швеція наполягала на тому, що вона відповідає критеріям членства в НАТО, але все ж таки окремо посилила закони проти тероризму та зняла обмеження на експорт зброї в Туреччину.

Водночас прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і його уряд частково звинувачували Швецію через критику демократичного відступу Будапешта.

Зрештою і Туреччина, і Угорщина погодилися прийняти Швецію в Північноатлантичний альянс.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?