Швеція припиняє розслідування вибухів на "Північному потоці" — причина
Категорія
Світ
Дата публікації

Швеція припиняє розслідування вибухів на "Північному потоці" — причина

Швеція
Джерело:  Reuters

Швеція припинила розслідування вибухів на трубопроводах "Північний потік", що транспортували російський газ до Німеччини.

Чому Швеція припинила розслідування

Швеція заявила, що не має юрисдикції у цій справі і передала всі зібрані докази німецьким слідчим.

Ми маємо картину того, що сталося, і з чого складається ця картина, ми не можемо вдаватися в деталі, але це призводить до висновку, що ми не маємо юрисдикції, — сказав агентству Reuters прокурор Швеції Матс Люнгквіст.

За його словами, продовжувати це розслідування не є завданням Швеції. Люнгквіст сказав, що головним завданням було встановити, чи Швеція чи шведські громадяни були причетні до атаки, яка сталася в міжнародних водах.

Відповідь на це запитання — «ні», і в цій справі немає нічого такого, що становить будь-який ризик для безпеки Швеції, оскільки ми побачили, як йдуть справи, — сказав він.

Люнгквіст сказав, що розслідування було широким, і висновки повідомили німецьким слідчим, але закони про таємницю не дозволили йому оприлюднити докази.

Вибухи на Північних потоках у 2022 році

У вересні 2022 року трубопроводи Північний потік 1 і 2, що транспортують газ дном Балтійського моря з Росії, були пошкоджені серією вибухів в економічних зонах Швеції та Данії.

У липні 2023 року Німеччина повідомила Раді Безпеки ООН, що виявила сліди підводної вибухівки на вітрильній яхті, яка, можливо, використовувалася для транспортування вибухівки, і що навчені водолази, можливо, прикріпили вибухівку до трубопроводів.

Росія звинуватила США, Велику Британію та Україну у вибухах, які практично відрізали її від європейського ринку. Країни свою причетність заперечують.

Деякі західні посадовці заявили, що російські військові кораблі перебували в районі під час вибухів, але інші заявили, що немає вагомих доказів причетності Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?