Телескоп Габбл помітив дивні утворення в кільцях Сатурна
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Телескоп Габбл помітив дивні утворення в кільцях Сатурна

Сатурн
Джерело:  IFLScience

Ще на початку 80-х років 20 століття космічний апарат "Вояджер-2" пролетів повз Сатурн і зробив серію унікальних знімків планети з роздільною здатністю, з якою раніше ніколи не бачили цей газовий гігант. Завдяки цим зображенням вчені отримали краще уявлення про кільця Сатурна. Також "Вояджер-2" уперше виявив у кільцях загадкові темні плями, що отримали назву "спиці". У жовтні минулого року космічний телескоп Хаббл спрямував свій погляд на Сатурн і також зробив унікальні знімки цих дивних структур, які досі не дають спокою вченим.

Телескоп Габбл помітив дивні утворення в кільцях Сатурна

Після фотографій дивних темних плям у кільцях Сатурна, зроблених апаратом "Вояджер-2", їх також спостерігав зонд "Кассіні" у 2009 році. Щодо телескопа Габбл, то спостереження в жовтні за незвичайними "спицями" було вже другим протягом минулого року. Річ у тім, що вчені використовували обсерваторію для спостереження за погодою на газовому гіганті.

Науковці з NASA кажуть, що темні плями в кільцях Сатурна не є постійним явищем і залишаються там протягом двох або трьох обертів навколо планети. На фотографіях Габбла "спиці" здаються не такими й великими, але з огляду на розмір Сатурна та його кілець, це враження є оманливим. Вчені вважають, що розмір цих явищ може бути більшим, ніж діаметр Землі (12 742 км).

Як показали спостереження, частота появи "спиць" спиць змінюється залежно від тривалості пір року на Сатурні і найчастіше темні плями виникають влітку. Вчені кажуть, що чим ближче до рівнодення на Сатурні, тим більше з'являтиметься темних плям у його кільцях. Тобто їх ставатиме дедалі більше протягом наступних кількох років.

За слова астрономів, причиною появи темних "спиць" у кільцях Сатурна є взаємодія сонячних частинок із сильним магнітним полем газового гіганта. Повний оберт навколо Сонця Сатурн робить за 29,4 земних років, тобто один рік тут триває майже 30 земних років.

Ця планета має майже такий самий нахил осі, як і Земля, тому на Сатурні на відповідних сторонах планети зима і літо тривають довго — приблизно 7 земних років. Основна теорія походження темних плям полягає в тому, що коли кільця більше нахилені до Сонця, то сонячні частинки сильніше б'ють по магнітному полю планети і це призводить до появи більшої кількості "спиць".

Учені досі достеменно не знають, як саме відбувається формування темних особливостей у кільцях Сатурна. Вважається, що, можливо, саме взаємодія потоків сонячних частинок і магнітного поля газового гіганта створюють електростатичні частинки льоду або пилу, що ширяють над кільцями, які й формують загадкові темні плями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?