Телескоп Hubble побачив блискуче кулясте скупчення зірок у Чумацькому Шляху — фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Телескоп Hubble побачив блискуче кулясте скупчення зірок у Чумацькому Шляху — фото

Телескоп Hubble побачив блискуче кулясте скупчення зірок у Чумацькому Шляху — фото
Джерело:  online.ua

Телескоп Hubble сфотографував кулясте скупчення зірок Terzan 12 у Чумацькому Шляху. Воно знаходиться на відстані приблизно 15 тис світлових років від Землі.

Джерело: NASA

Що сфотографував Hubble

Кулясте зоряне скупчення - це конгломерат зірок, розташованих у формі сфероїда.

NASA пише, що це барвисте зображення кульового зоряного скупчення Terzan 12 є вражаючим прикладом того, як пил у космосі впливає на світло зірок.

Фото: NASA / ESA / ESA/Hubble / Roger Cohen

Це скупчення розташоване глибоко в Чумацькому Шляху в сузір’ї Стрільця. Це означає, що воно оповите газом і пилом, які поглинають і змінюють світло зірок, що виходить від Terzan 12.

Найяскравіші червоні зірки на фотографії — роздуті старіючі гіганти, у багато разів більші за наше Сонце. Вони знаходяться між Землею і скупченням.

Сині зорі на фото - найяскравіші гарячі сині зірки, вони не є частиною скупчення.

Що відомо про кулясті скупчення зірок

Зірки в кулясті скупченнях пов’язані між собою силою тяжіння, при цьому концентрація зірок більша біля центру.

На околицях Чумацького Шляху розташовано близько 150 стародавніх кулястих скупчень. Ці скупчення обертаються навколо галактичного центру, але набагато вище і нижче плоскої площини нашої галактики, як бджоли, що дзижчать навколо вулика.

Terzan 12 є  одним з 11 кулястих скупчень, відкритих турецько-вірменським астрономом Агопом Терзаном приблизно півстоліття тому.

Hubble зробив революцію у вивченні кульових скупчень з моменту свого запуску в 1990 році., зокрема його спостереження допомогли вивчити зв’язок між віком і складом внутрішніх кулястих скупчень галактики Чумацький Шлях.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?