Телескоп NASA зафіксував найбільший вибух за всю історію Всесвіту
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Телескоп NASA зафіксував найбільший вибух за всю історію Всесвіту

Вибух у космосі
Джерело:  Science

Космічний телескоп NASA отримав змогу дослідити, ймовірно, найбільш потужний вибух з початку утворення нашого Всесвіту. 

Головні тези:

  • Телескоп NASA зафіксував найбільший вибух у Всесвіті, який отримав назву GRB 221009A, внаслідок смерті масивної зірки на відстані близько 2,4 млн світлових років від Землі.
  • Вчені встановили, що гамма-спалах, який став результатом вибуху наднової, можливо, породив чорну діру.
  • Унікальний спалах BOAT зафіксувався телескопом Фермі, що може бути пов'язане з анігіляцією електронів та їхніх еквівалентів антиматерії – позитронів.
  • Учені зауважують, що такі події, як BOAT, спостерігаються в небі лише раз на 10 тисяч років та мають велике значення для розуміння Всесвіту.
  • Дослідження гамма-спалахів допомагає вченим розуміти процеси, що відбуваються у космосі, та може відкрити нові перспективи у вивченні фізики Всесвіту.

Що вдалось побачити телескопу NASA під час спостережень за найбільшим вибухом за всю історію Всесвіту

У новому науковому досліджені зазначається, що телескоп Фермі та обсерваторія Ніла Герелса Свіфта 9 жовтня 2022 року зафіксувала Гамма-спалах, який отримав назву GRB 221009A, а ще пізніше науковці назвали його “Найяскравішим за усі часи”.

Немає сумнівів, що цей вибух є найяскравішим з усіх, які ми коли-небудь бачили, в 10 і більше разів, - зазначає один з першовідкривачів Гамма-спалаху Вень-Фай Фонг.

На думку науковців, спалах спровокував вибух наднової, який став результатом смерті і колапсу масивної зірки, розташованої на відстані близько 2,4 млн світлових років від Землі.

Науковці змогли дослідити найпотужніший вибух у Всесвіті
Спалах у космосі

Зазначається, що в результаті цього вибуху, ймовірно утворилась чорна діра.

Перший гамма-спалах зафіксували у 1967 році американські супутники Vela. Офіційно його задокументували двома роками пізніше, а відкрили для громадськості – у 1973 році.

З того часу вчені виявили безліч GRB. Вони встановили, що ці короткі спалахи світла є найпотужнішими та найсильнішими вибухами у відомому Всесвіті.

Найпоширеніший тип GRB виникає, коли зорі, маса яких принаймні у вісім разів перевищує масу Сонця, вичерпують паливо, необхідне для ядерного синтезу. Вони більше не можуть протидіяти внутрішньому поштовху гравітації, і тоді їхні ядра колапсують.

Це створює чорну діру, яка обертається. Вона спрямовує матерію до своїх полюсів, виштовхуючи її у вигляді потоків, які рухаються зі швидкістю, близькою до швидкості світла.

Коли вони спрямовані прямо на Землю, вчені бачать їх як гамма-спалахи.

Що відомо про унікальність рідкісного спалаху

Вчені встановили, що така потужна і яскрава подія, як BOAT, спостерігається в небі над Землею лише один раз на 10 тисяч років.

Хоча він стався на відстані 2,4 млрд світлових років, але все ж вплинув на атмосферу нашої планети.

Вчені помітили цікаву особливість у його світлі під назвою "ймовірна лінія випромінювання".

Коли світло проходить крізь матерію, на ньому залишаються "відбитки" поглинання і випромінювання.

Тому вчені можуть реконструювати елементи, через які пройшло світло, і визначити хімічний склад об'єктів, з якими воно взаємодіяло.

Хоча деякі попередні дослідження повідомляли про можливі ознаки поглинання та випромінювання в інших гамма-спалахах, подальший аналіз показав, що все це може бути лише статистичними відхиленнями. Те, що ми бачимо на BOAT, відрізняється. Ми встановили: ймовірність того, що ця особливість є просто шумовим відхиленням, становить менше ніж один шанс на пів мільярда, - пояснює Ом Шаран Салафія з обсерваторії INAF-Brera.

Лінія випромінювання, яку побачив телескоп Фермі від BOAT, тривала близько 40 секунд, досягнувши пікової енергії 12 мільйонів електронвольт.

Енергія видимого світла становить лише від 2 до 3 електронвольт.

Кожна частинка матерії має "двійника" з антиматерії. Коли вони зустрічаються, то анігілюють, вивільняючи свою енергію назад у Всесвіт. Цілком можливо, що спектральна особливість, яку команда побачила в BOAT, походить від анігіляції електронів та їхніх еквівалентів антиматерії – позитронів.

Коли електрон і позитрон стикаються, вони анігілюють, виробляючи пару гамма-променів з енергією 0,511 МеВ. Оскільки ми досліджуємо струмінь, де матерія рухається зі швидкістю, близькою до швидкості світла, це випромінювання сильно зміщується і переходить до набагато вищих енергій, - зазначає Гор Оганесян з Наукового інституту Гран-Сассо.

Якщо науковці мають рацію, частинки повинні були рухатися зі швидкістю близько 99,9% від швидкості світла, перш ніж вони анігілювали одна з одною.

Це відкриття може дати вченим підказку про те, як влаштовані ці потоки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?