The Economist назвав головні економічні тренди 2024 року
Категорія
Економіка
Дата публікації

The Economist назвав головні економічні тренди 2024 року

2024 рік
Джерело:  The Economist

На переконання редакція журналу The Economist, у 2024 році світ зіткнеться з різким збільшенням оборонних витрат, а також глобальним впровадженням штучного інтелекту.

Чого очікувати від 2024 року на економічній арені

Команда видання виокремила 10 глобальних трендів в економіці на наступний рік.

Насамперед йдеться про штучний інтелект (ШІ), який сміливо можливо вважати справжньою революцією у світі технологій.

Попри те, що нейромережі не приносять прибутків, це може статися уже в найближчому майбутньому.

Штучний інтелект
Фото: unsplash.com

Окрім того, The Economist звертає увагу на те, що Центробанки та тлі повільного росту цін починають знижувати відсоткову ставку.

Що важливо розуміти, попри глобальний рівень інфляції у 5%, споживачі схильні зберігати гроші. Крім того, високий попит на інфраструктуру збільшує інвестиції в Азійські ринки на 4%.

Зусилля зі сповільнення змін клімату підіймають споживання відновлюваних джерел енергії на 11% до нового максимуму, при цьому невідновлюване паливо все ще забезпечує 4/5 усієї галузі. Зростає також ринок електромобілів, зокрема, завдяки державній підтримці. Сьогодні 1 з 4 вироблених автомобілів їздитиме на електриці.

Також видання зазначає, що дедалі більше коштів починають витрачати на охорону здоровʼя. Йдеться приблизно про 10% світового ВВП.

Окрім того, наголошується, що Міжнародний туризм мав рекордні прибутки у розмірі 1,5 трлн дол у 2023 році. Примітно, що люди продовжують активно подорожувати навіть тоді, коли геополітична ситуація у світі стрімко погіршується.

Через практику роботи із дому 20% американських офісів пустують. Меншою мірою це стосується ЄС, де цей показник перебуває на позначці близько 8%. Зріст також фіксує рекламна галузь, в очікуванні президентських виборів у США, та літніх Олімпійських ігор у Парижі.

Війна в Україні впливає на майбутнє світу

Також, за словами журналістів, триваюча російсько-українська війна підштовхне країни у різних куточках світу до більш масштабних витрат на оборону.

На переконання видання, наступного року у центрі уваги буде геополітика, напружені відносини між Вашингтоном та Пекіном, а також, звичайно, війна в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?