ТОП 40. Кого з публічних українців цитує роспропаганда
Категорія
Україна
Дата публікації

ТОП 40. Кого з публічних українців цитує роспропаганда

Соскін, Безугла, Кривонос
Джерело:  InfoLight․UA

Після детального аналізу російських пропагандистських ЗМІ дослідницько-аналітична група InfoLight․UA виділила 40 українських публічних осіб, які найчастіше цитуються ворожими медіа.

Головні тези:

  • Аналітики виявили, що російські ЗМІ часто цитують Олега Соскіна, Сергія Кривоноса, Олега Старікова, Мар'яну Безуглу та Ігоря Лапіна.
  • Ворожа пропаганда використовує маніпуляції, щоб спотворити заяви українських публічних осіб.
  • У ТОП 40 увійшли публічні особи, які часто критикують українське військове командування або роблять провокативні заяви.

Які українські ньюзмейкери найчастіше згадуються у росЗМІ

Для дослідження обрали 5 найбільш відвідуваних сайтів країни-агресорки РФ з загальним охопленням — 498 мільйонів читачів. Загалом вдалося проаналізувати 27 500 новин в період 26 травня по 25 червня.

Аналізуючи новину, ми дивилися, як ту чи іншу заяву української публічної особи використовує російська пропаганда. В більшості випадків відбувається якесь маніпулювання, наприклад, заява про проблеми в енергетиці подається з заголовком “Україні не уникнути постійних відключень на найближчі 10 років “, — пояснює команда InfoLight․UA.

Варто звернути увагу на те, що у першу п’ятірку рейтингу потрапили:

  1. Олег Соскін,

  2. Сергій Кривонос,

  3. Олег Старіков,

  4. Мар’яна Безугла,

  5. Ігор Лапін.

Фото: infolight.in.ua

Соскін — беззаперечний улюбленець російської пропаганди і, припускаємо, оскільки він, ймовірно, не перебуває в Україні, він може узгоджувати свої заяви з тими, хто їх поширює (одразу наголошуємо, що ми робимо припущення, а не звинувачення — наративи публічних осіб можуть співпадати з російською пропагандою цілком випадково і наші твердження не мають бути підставою для звинувачення нас у наклепі), — зазначають пресслужба групи.

Окрім того, наголошується, що Сергій Кривонос — потрапляє в російські новини, оскільки є гострим критиком чинної влади.

Що стосується Олега Старікова, то він вкрай суперечлива постать, адже де-факто невідомий в Україні і робить різні провокативні заяви, до прикладу — щодо наближення генеральної битви російсько-української війни.

Ні для кого не секрет, що Мар’яна Безугла вкрай часто критикує військове командування України, й через свої скандальні заяви часто згадується у росЗМІ.

Ігор Лапін — український юрист, депутат Верховної Ради України VIII скликання, військовик у відставці. Один з лідерів українського сегменту YouTube по кількості та охопленню відео, які гостро критикують фактично все, що пов’язано з рішеннями військово-політичного керівництва країни, — зазначає InfoLight․UA.

Фото: infolight.in.ua

З усіма учасниками рейтингу можна ознайомитися за посиланням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?