Тортури та нелюдське поводження. Костін назвав кількість жертв російського полону — відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Тортури та нелюдське поводження. Костін назвав кількість жертв російського полону — відео

Офіс Генерального прокурора
військовополонений

Потерпілими у провадженнях щодо перебування в полоні визнано понад 2200 українських захисників. Встановлено щонайменше 25 обʼєктів, в яких утримуються українські військовополонені, у 15 регіонах Росії. 

Головні тези:

  • Понад 2200 українських захисників стали жертвами нелюдського поводження в російському полоні.
  • Жорстокість та тортури, від яких страждають українські військовополонені, свідчать про злочинну стратегію російського уряду.
  • Прокуратура розслідує понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими, що свідчить про серйозні наслідки для відповідальних осіб.
  • Жорстоке поводження з українськими військовополоненими порушує міжнародні стандарти гуманного ставлення до військовополонених згідно з Женевськими конвенціями.
  • Необхідно залучити міжнародне співтовариство до вирішення ситуації з порушеннями прав військовополонених та покласти відповідальність на катів та організаторів цих злочинів.

Навіть за спілкування українською мовою полонені зазнають фізичного насильства

Про це розповів Генеральний прокурор Андрій Костін в ефірі національного телемарафону .

Відео знущань з українських полонених, які поширюються в мережі є лише частиною злочинної стратегії Кремля. Кожен, хто був у російському полоні, піддавався жорстокому поводженню або тортурам з боку окупантів.

Андрій Костін

Андрій Костін

Генеральний прокурор

Він зазначив, що військовополонених катують та утримують у нелюдських умовах.

Навіть за спілкування українською мовою вони зазнають побиття та інших форм фізичного насильства.

Є випадки, коли українські бранці, які повернулися з полону, розповідають, що були свідками вбивств інших полонених.

Потерпілими у провадженнях щодо перебування в полоні визнано понад 2200 українських захисників. Понад 500 з них свідчили про застосовування щодо них фізичного насильства під час ворожих допитів, зокрема катування електрострумом.

Як зауважив Генпрокурор, агресор створив цілу систему з утримання українських полонених. Встановлено щонайменше 25 таких обʼєктів у 15 регіонах Росії.

З початку повномасштабної агресії РФ в Україні зареєстровано понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими. Також розслідується магістральне провадження щодо злочинів проти українських полонених. За результатами розслідувань вже маємо 12 підозрюваних.

Костін повідомив, що 27 кримінальних проваджень розслідується за фактами страти 61 українського військовополоненого. У цих провадженнях повідомлено про підозру 4 військовослужбовцям російської федерації. До суду скеровано обвинувальні акти стосовно 2 осіб. Вже маємо один вирок.

Прокуратура розслідує знущання солдатів РФ з українських військовополонених

Прокуратура розпочала провадження через відео, на якому російські солдати жорстоко поводяться з українськими військовими на Харківському напрямку.

Як зазначили в прокуратурі, жорстоке поводження, погрози, імітація розстрілу та психологічний тиск кваліфікували як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК), за що загрожує до 12 років увʼязнення.

Прокуратура зауважує, що російські військові порушили Женевські конвенції, які мають гарантувати військовополоненим гуманне ставлення.

Дмитро Лубінець звернувся з офіційними листами до Міжнародного Комітету Червоного Хреста та ООН, щоб вони задокументували факт знущання.

Росія не дотримується жодних правил ведення війни й абсолютно не соромиться демонструвати свої жорстокі й антилюдяні дії, — зазначив Лубінець.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?