Туареги у Малі заперечують допомогу України у нападі на ПВК "Вагнер"
Категорія
Світ
Дата публікації

Туареги у Малі заперечують допомогу України у нападі на ПВК "Вагнер"

Повстанці туареги у Малі
Джерело:  Reuters

Повстанці туареги у Малі заявляють, що не отримували допомоги від України у бойових діях про військової хунти країни та російських найманців ПВК “Вагнер”. 

Головні тези:

  • Туареги у Малі заперечують отримання будь-якої допомоги від України із метою повалити військову хунту та російських найманців ПВК “Вагнер”.
  • Повстанці туареги стверджують, що не отримували підтримки від України під час атак на ворогів у Малі, навіть у критичний момент нападу на армію та найманців.
  • Туареги – етнічна група, активна в регіоні Сахари, яка розпочала повстання проти уряду Малі у 2012 році і продовжує конфлікт з ісламістськими угрупованнями.
  • Розгром повстанців ПВК “Вагнер” та малійських солдатів у місті Тінзауатен в серпні призвів до значних втрат, як в російських найманців, так і в армії Малі.
  • Інформація про можливу допомогу України стала об’єктом суперечок і вимагає уточнень в контексті складної ситуації у регіоні.

Туареги спростовують інформацію про допомогу України у нападі на ПВК “Вагнер” у Малі

Ми можемо чітко сказати, що не отримували жодної зовнішньої допомоги для ведення бойових дій у Тінзауатені, - заявив представник альянсу повстанців Мохамед Ель-Маулуд Рамадан.

За його словами, українська сторона нібито не надавала повстанцям жодної допомоги під час здійснення нападу на армію Малі та найманців ПВК “Вагнер” у Липні.

Туареги у Малі спростовують інформацію про допомогу України у нападі на ПВК Вагнер
Повстанці туареги у Малі

Туареги – етнічна група, яка населяє регіон Сахари, зокрема частину північного Малі. Угруповання розпочало повстання проти уряду малійської хунти у 2012 році, але згодом повстання перехопили ісламістські угруповання. У 2015 році повстанці підписали мирну угоду з Бамако, але наприкінці 2022 року вийшли з переговорів. Проти туарегів, зокрема, воюють вагнерівці.

Що відомо про розгром повстанцями ПВК “Вагнер” та військових армії Малі

На початку серпня північні повстанці заявили, що в ході запеклих боїв у місті Тінзауатен недалеко від кордону з Алжиром вони вбили щонайменше 84 російські найманці "Вагнера" та 47 малийських солдатів. Це найбільша поразка "Вагнера" з того часу, як два роки тому він втрутився, щоб допомогти військовій владі цієї західноафриканської країни.

Ні Малі, ні група "Вагнера" не повідомили, скільки солдатів вони втратили у сутичках, хоча у заяві від 29 липня група "Вагнер" заявила, що зазнала тяжких втрат. Влада Малі також визнала важкі втрати в бою, не називаючи цифр.

Пізніше у ЗМІ публікувалися фото повстанців-туарегів із прапором України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?