Туреччина рекордно наростила імпорт російської нафти
Категорія
Економіка
Дата публікації

Туреччина рекордно наростила імпорт російської нафти

російська нафта
Джерело:  Reuters

Трейдери фондової біржі та фінансової інформаційної компанії (LSEG) звернули увагу на те, що

імпорт Туреччиною російської нафти марки Urals у листопаді уже наближається до рекордно високого рівня.

Анкара продовжує співпрацю з Москвою

Згідно з прогнозами аналітиків, постачання російського “чорного золота” марки Urals до Туреччини цього місяця зросте вище жовтневих 1,4 млн тонн.

Ба більше, вона навіть може перевищити історичний пік жовтня 2022 року в 1,43 млн тонн.

Команда LSEG звертає увагу на те, що турецька сторона уже купила понад 800 тисяч тонн нафти марки Urals з російських портів у період з 1 по 15 листопада, що на 200 тисяч тонн більше, ніж за аналогічний період жовтня.

Туреччина збільшила імпорт дешевої російської нафти після того, як її найбільший нафтопереробний завод STAR, що належить азербайджанській SOCAR, уклав угоду з російським "Лукойлом" про термінові поставки цього сорту.

Окрім того, наголошується, "Лукойл" почав постачати Urals на STAR у жовтні і, за попередніми даними, цього місяця поставить близько 100 тисяч барелів на добу, що еквівалентно половині потужності заводу.

Захід уже намагається боротися з цією проблемою

Нещодавно офіційно стало відомо проте, що Мінфін США розіслало запити 30 власникам близько сотні суден, яких підозрюють у перевезенні російської нафти, попри погоджену західними лідерами стелю цін.

Що важливо розуміти, ще рік тому, “Велика сімка”, Євросоюз та Австралія запровадили обмеження на експорт російської нафти морським транспортом на рівні 60 доларів за барель.

Проте стрімкий ріст світових цін на нафту у 2023 році став причиною того, що значна частина нафти з РФ торгується за вищою за 60 доларів ціною, що де-факто нівелює ефект західних санкцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?