У 3 ОШБр пояснили відмінність оборони Авдіївки та Бахмута
Категорія
Україна
Дата публікації

У 3 ОШБр пояснили відмінність оборони Авдіївки та Бахмута

війна
Джерело:  24 канал

Активна фаза боїв за Авдіївку тривала з жовтня 2023 року. За цей час стало зрозуміло, що навіть надскладні бої у Бахмуті не зрівняються з тим, що відбувалося на Авдіївському напрямку.

Яка відмінність оборони Авдіївки та Бахмута

Російські окупанти з особливою завзятістю наступали на Авдіївку. Для цього використали величезну кількість живої сили та техніки.

Схожу тактику, як біля Авдіївки, росіяни застосовували і в Сєвєродонецьку 2022 року, і в Бахмуті 2023 року. Водночас порівнювати бої у цих містах не зовсім правильно.

Кажучи з власного досвіду, таких боїв я і наш підрозділ ще точно не бачили. Якщо ще на початку можна було порівнювати це з тим, що відбувалося у Бахмуті, то далі це були набагато пекельніші бої і набагато складніша ситуація, — наголосив Максим Жорін.

Зокрема, кількість сил росіян на Авдіївському напрямку була набагато більшою, ніж під час боїв за Бахмут. Це стосується не лише живої сили, але й техніки та авіації.

В Авдіївці всього було в рази більше. Треба враховувати, що лише для наступу росіяни підготували цілий 7 укомплектованих повних бригад. Їх застосовували на напрямку прориву тієї ділянки, яку собі запланували: через місто до Індустріального проспекту і далі оточення угруповань, які там були.

Максим Жорін

майор

Сили ворога були неспівмірними з силами ЗСУ

Це навіть не враховуючи окремих груп ГРУ та сил спеціальних операцій Росії. Сили ворога були неспівмірними з силами ЗСУ

Крім того, в боях за Авдіївку зіграли величезну роль саме кількість керованих авіаційних бомб, якими росіяни обстрілювали українські позиції.

Вони знищували будь-які командні пункти, позиції, знищували узагалі все, що було. В середньому за добу на нас падало 60 — 80 КАБів, але іноді за добу прилітало більш ніж 100 КАБів. Для розуміння, наші бійці після КАБів уже не чують приліт 120-го міномета, — зазначив Жорін.

Керовані авіабомби просто перетворюють на пил цілі будівлі. Від них не рятують навіть підвальні приміщення.

Це було неспівмірно з тими силами, які були (в ЗСУ — 24 Канал). У бій вступила 3 ОШБр, коли ми були на етапі відновлення після боїв у Бахмуті. Цей процес не був до кінця завершений, ми не змогли повністю доукомплектуватися. Коли ми влетіли в Авдіївське пекло, бої точилися у самому місті, — розповів майор ЗСУ.

За словами Жоріна, було зрозуміло, що стримувати, а тим паче відкинути таку кількість ворога, навряд чи вдасться. Тому бригада розпочала роботу зі знищення максимальної кількості особового складу й техніки ворога. Найбільше втрат зазнала 74-та, 55-та та 114-та бригади Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?