У "Бухарестській дев’ятці" хочуть обмежити участь Угорщини — що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

У "Бухарестській дев’ятці" хочуть обмежити участь Угорщини — що сталося

Орбан
Джерело:  Financial Times

Поведінка та скандальні заяви угорського лідера Віктора Орбана призвели до того, що у так званій "Бухарестській дев’ятці" мають намір обмежити участь офіційного Будапешта.

Головні тези:

  • Поведінка та заяви Угорщини може призвести до обмеження участі офіційного Будапешта в Бухарестській дев'ятці.
  • Влада Бельгії закликає до розгляду можливості позбавлення Угорщини права голосу в Євросоюзі через порушення принципів ЄС.
  • Ймовірно, незабаром відбудеться остання зустріч Бухарестської дев'ятки з Угорщиною через конфліктну позицію Будапешта.

Угорщина продовжує втрачати вплив на європейській політичній арені

Що важливо розуміти, "Бухарестська дев’ятка" — це формат безпекової співпраці країн Центрально-Східної Європи.

Як вдалося дізнатися Financial Times від своїх інсайдерів, члени вказаного альянсу наразі активно розмірковують над тим, чи можна виключити Угорщину з наступних зустрічей, адже всім набридли витівки Віктора Орбана та його команди.

До прикладу, нещодавно офіційний Будапешт блокував спільні підсумкові комюніке, де були згадки про збільшення військової допомоги Україні чи підтримку її майбутнього членства в НАТО.

Що важливо розуміти, уже 11 червня лідери B9 проведуть офіційну зустріч в Латвії, у Ризі. Його учасником також стане генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

За словами анонімних джерел, Угорщина знову почала вимагати змін до проєкту комюніке, яке всі інші вже підтримали.

Дискусії про виключення Будапешта "дуже серйозні". Можливо, це остання зустріч у такому форматі, — заявив один з інсайдерів.

Угорщину можуть позбавити права голосу в Євросоюзі

3 червня офіційно стало відомо, що Бельгія, яка наразі головує в Раді ЄС на ротаційній основі, закликає уряди країн Євросоюзу розглянути можливість розпочати процедуру позбавлення Угорщини права голосу.

З такою пропозицією шеф бельгійської дипломатії Аджі Лябіб.

Саме він закликав застосувати проти Угорщини процедуру висловлення недовіри за статтею 7 Договору про ЄС.

У нас є Європа, яка важко рухається вперед, і, на жаль, деякі держави — зокрема, одна держава — все частіше займають позицію, яка полягає в блокуванні та вето… Я думаю, що ми повинні мати сміливість ухвалити рішення: йти до кінця статті 7, активувати статтю 7 до кінця, яка передбачає припинення права вето, — наголосив дипломат.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?